První řidičský průkaz byl vydán
Karlu Benzovi už před 125 lety

První řidičský průkaz byl vydán
Karlu Benzovi už před 125 lety

1. 8. 2013

První řidičský průkaz spatřil světlo světa přesně před 125 lety, 1. srpna 1888. Získal jej německý automobilový konstruktér Karl Benz a jeho obdoby se dodnes používají po celém světě jako oprávnění k řízení motorových vozidel. Co dalšího je dobré vědět o řidičském průkazu?

* První řidičský průkaz, který byl vydán Karlu Benzovi, měl podobu písemného povolení města Manheim řídit auto na veřejných cestách. Benze k zažádání o toto povolení údajně donutily stížnosti místních obyvatel na hluk a zápach od jeho vozu Benz Velo. Řidičský průkaz v dnešní podobě byl poprvé zaveden v roce 1903 v Prusku a k jeho získání bylo nutné úspěšně složit zkoušky. V USA byly první řidičáky zavedeny o sedm let později v důsledku nadměrného množství nehod.

* Prvním regulačním předpisem pro řízení vozidel v českých zemích bylo nařízení z roku 1900. Mimo jiné nařizovalo, že rychlost jízdy v uzavřené obci nesměla být větší než rychlost koně v čerstvém klusu. V roce 1905 byla všechna dosavadní zemská nařízení nahrazena celorakouským nařízením č. 156/1905 ř. z. ministerstva vnitra, které stanovilo jako podmínku pro řízení úřední povolení zvané jízdná licence.

* V současnosti platí v Česku (od 1. července 2006) stejně jako v některých dalších zemích Evropské unie bodový systém. Ten stanovuje, že body udělené za přestupky jsou zaznamenávány v registru řidičů, po získání 12 trestných bodů je trestem odebrání řidičského průkazu. O vrácení průkazu může řidič požádat po roce, pokud netrvá trest nebo sankce zákazu řízení motorových vozidel uložený v trestním nebo přestupkovém řízení. Body se mohou i odečítat.

* Bodovému systému se vzdáleně podobal systém sankcí za přestupky při řízení, který byl v Československu zaveden v roce 1951. Tehdy se řidičské průkazy vydávaly s kartičkou, která se skládala z deseti útržků. Za každý hrubý přestupek policista odebral jeden útržek. Při posledním odebraném útržku byl řidiči odebrán řidičský průkaz na místě.

* Ve většině evropských zemí je možné řídit motorové vozidlo od dosažení 18 let věku, za určitých podmínek je možné řízení i od 17 let. Platí to například v Británii, kde je podmínkou, aby takto mladí řidiči najezdili 15 hodin pod dohledem zkušenějšího řidiče, nebo v Rakousku, kde mladý řidič musí pod dohledem ujet 3000 kilometrů.

* Nejnižší věk pro získání řidičského průkazu je v Etiopii, kde je možné řídit od 14 let. V USA a Austrálii se minimální věková hranice v každém státě liší. Zvláštní nařízení platí v konzervativní muslimské Saúdské Arábii, která ženám zakazuje řídit automobily, povoluje jim pouze jezdit na kole a čtyřkolce.

* Odlišná situace panuje ve světě také při toleranci alkoholu za volantem. Zatímco ve státech jako je Česká republika, Slovensko, Maďarsko nebo Rusko není alkohol za volantem v žádné míře povolen, v sousedním Německu je možné usednout za volant s maximální hladinou 0,5 promile alkoholu v krvi, ovšem to platí pouze pro řidiče starší 21 let. Z evropských zemí mají nejvyšší povolenou míru 0,8 promile alkoholu za volantem Velká Británie a Irsko.

řidiči
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.