Houby mají pauzu,
čeká se na přeháňky

Houby mají pauzu,
čeká se na přeháňky

25. 7. 2013

Hub v Česku od minulého týdne ubylo, neprospívá jim sucho a vysoké teploty. Slabě ještě na některých místech rostou hřibovité houby, holubinky nebo muchomůrky, nevypadají ale dobře, protože jsou poznamenané suchem.

„Houbám krátkodobě nevadí teplotní výkyvy. Pokud ale suché a horké počasí trvá delší dobu, zaschne podhoubí,“ upozornil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Slabý výskyt hub mykologové v uplynulém týdnu registrovali v části Vysočiny a jižních Čech, v Poohří a na Svitavsku. Středně houby rostou jen na východě Moravy, jinde je houbaři najdou jen náhodně nebo vůbec.

Jak se bude houbám dařit v následujícím týdnu, bude podle Landy záležet na dešťových srážkách. Při teplotách kolem 40 stupňů Celsia, které meteorologové předpovídají na víkend, houby rostou jen tehdy, pokud mají zároveň i vláhu.

Landa varoval, že rozlišovací znaky hub mohou být při suchu méně patrné, je tak větší nebezpečí záměny jedlé houby za jedovatou. „Takový rozdíl mezi šedivkou a muchomůrkou tygrovanou by mohl být ještě hůř poznatelný,“ dodal. Z nejedlých a jedovatých hub nyní rostou muchomůrky, hořké hřiby, čechratky nebo vláknice.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.