České potraviny jsou bezpečné, 
nejvíce z postkomunistických zemí

České potraviny jsou bezpečné,
nejvíce z postkomunistických zemí

23. 7. 2013

Na světovém žebříčku bezpečnosti potravin, sestaveným výzkumníky spjatými s renomovaným časopisem The Economist, se Česko ocitlo na 23. příčce, nejvýše z postkomunistických zemí. Žebříček 107 zemí s přehledem vedou USA a Norsko s více než 86 body, zatímco české potraviny ze 100 možných bodů získaly 72,2. Kongo na poslední příčce má necelých 21 bodů.

Z okolních zemí Německo se skórem 81,7 bodu zaujalo dvanáctou příčku a Rakousko je na patnáctém místě s 80,1 bodu. Polsko (69,9 bodu) obsadilo 27. příčku, těsně před Maďarskem a o deset míst před sedmatřicátým Slovenskem (63,2 bodu), které přeskočilo i Rumunsko na 33. příčce.

Polská média i diplomacie výsledek přivítaly jako úspěch. "Podle výsledků jsou naše potraviny lepší než u všech východních sousedů a rozhodně překračují světový průměr (53,5 bodu)," zdůraznil server gazeta.pl a podotkl, že v regionu jsou jen Češi hodnoceni lépe. Připomněl také, že loni bylo Polsko na 24. příčce, ale letošní průzkum zahrnul i dva nové státy, Singapur a Irsko, čili fakticky Polsko kleslo jen o jednu příčku.

Polské velvyslanectví v Praze v souvislosti se spory o bezpečnost polských potravin upozornilo, že podle hodnotitelů zaostalo Polsko za Českem jen o jediný bod. "Vyplývá to z pozitivních změn v polském systému kontroly potravin, jež výzkumníci ocenili zvýšením polského skóre o 6,9 bodů oproti minulému roku," upozornil diplomat Wojciech Bełch a dodal, že z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin bylo Česko i Polsko hodnoceny naprosto stejně. "Jediným nedostatkem polského potravinářského sektoru, na které šetření poukázalo, jsou nízké veřejné výdaje na výzkum a vývoj v zemědělském sektoru," dodal.

Polských potravin se do Česka dováží stále více

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně. Letos se však růst dovozu zastavil, zřejmě i v důsledku afér okolo výskytu technické soli či nedovolených antibiotik v polských potravinách. Ale nadpoloviční většina nevyhovujících potravin, evidovaných na serveru Potravinynapranyri.cz, pochází od českých výrobců.

Global Food Security Index byl poprvé zveřejněn loni, letos zahrnoval již 27 kritérií, včetně korupce v politice. Hodnocení vypracovává výzkumná firma Economist Intelligence Unit na zakázku koncernu Du Pont, výrobce prostředků na ochranu rostlin.

potraviny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.