Zateplené domy má
jen polovina majitelů

Zateplené domy má
jen polovina majitelů

24. 7. 2013

Téměř polovina majitelů domů a družstevních bytů nemá svou nemovitost zateplenu, pětina lidí o tom ani neuvažuje. Vyplývá to z průzkumu provedeného pro Sdružení EPS ČR., podle kterého nejvíce lidí bydlí v zatepleném bytě v Praze a Ústeckém kraji, shodně 62 procent. Dvě procenta respondentů netuší, zda je jejich dům zateplen nebo ne.

Nejčastěji Češi zvažují zateplení v horizontu tří let, například v Jihomoravském kraji (38 procent), v Praze (34 procent) i v Jihočeském kraji (28 procent).

Téměř polovina (48 procent) Čechů se v otázce návratnosti investice do zateplení přiklání k variantně pěti až deseti let. Čtvrtina respondentů si myslí, že prvotní financování se vrátí za 11 až 15 let.

Zateplením lze výrazně ušetřit

Podle předsedy Sdružení EPS ČR Pavla Zemeneho návratnost záleží na mnoha faktorech, například velikosti, stáří a typu nemovitosti, řešení zateplení či kvalitě a tloušťce izolačního materiálu. "Přesto, že se někteří lidé mají zábrany do zateplení investovat, měli by si uvědomit, že návratnost samotného financování se díky rostoucím cenám energií bude neustále zkracovat," poznamenal Zemene a dodal, že kvalitním komplexním zateplením lze ušetřit až 80 procent výdajů za energie.

Z výzkumu také vyplynulo, že mezi nejdůležitější kritéria rozhodující o zateplení řadí 75 procent Čechů na první místo kvalitu izolačního materiálu, až potom celkovou cenu. Ta je určující pro 65 procent dotázaných. Pro 54 procent respondentů hraje při výběru zateplovacího materiálů a stavební firmy významnou roli reference odborníků, méně už flexibilita dodavatelů (17 procent).

bydlení stavba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.