Ozonová vrstva nad střední
Evropou je nejslabší za 15 let

Ozonová vrstva nad střední
Evropou je nejslabší za 15 let

29. 3. 2012

Ozonová vrstva nad oblastí střední Evropy byla v březnu nejslabší za posledních 15 let. Extrémní zeslabení této vrstvy způsobilo, že množství škodlivého UV záření se podstatně zvýšilo, nejvíc v horských oblastech, informoval Český hydrometeorologický ústav.

Stav ozonové vrstvy hodnotí meteorologové až jako extrémně podprůměrný. Vlivem tohoto zeslabení a současně jasného i polojasného počasí bylo škodlivé UV záření zvýšeno až o čtvrtinu, v horských oblastech na sněhové pokrývce dokonce o padesát procent.

„Při těchto situacích je nutné pamatovat na to, že působení UV záření má řadu nežádoucích účinků jako solární dermatitida, aktinické stárnutí kůže. Může často způsobit zhoubný melanom kůže,“ uvedli meteorologové. Pozitivním účinkem UV záření je přeměna vitamínu D v kůži v jeho aktivní formu.

Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 až 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením.

Monitorováním obsahu ozonu z družic bylo zjištěno, že především v oblasti zemských pólů dochází v posledních letech k značnému poklesu obsahu ozonu. Zároveň byl zaznamenán nárůst případů rakoviny kůže a zrakových onemocnění v oblasti blízkých především jižnímu pólu.

věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.