Duben přinese malou
revoluci ve zdravotnictví

Duben přinese malou
revoluci ve zdravotnictví

29. 3. 2012

V českém zdravotnictví vypukne malá revoluce. Od dubna totiž začínají platit balíky zákonů, které uvádějí do života druhou fázi zdravotnické reformy. Nebudeme vás unavovat s názvy zákonů, ale přinášíme hlavní změny, které přinesou.

Záchranné služby

Prodlužuje se doba příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut - nejvýše na 20 minut v návaznosti na vzdálenost a přírodní podmínky. Současně předpokládá vybudování čtyřiceti nových stanovišť záchranné služby. Záchranáři budou moci vstupovat do cizích objektů a žádat pomoc od jiných lidí.

Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon dovoluje takový zásah neprovést. Nemocnice budou muset mít kontaktní místa, která budou v nepřetržitém spojení s operačními středisky záchranky. Pacienta budou moci nemocnice odmítnout jen výjimečně, a pokud bude v bezprostředním ohrožení života, pak nikdy.

Zdravotní služby

Pacient nově získává právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuté. Pokud by měl podstoupit vážný zdravotní výkon, například amputaci končetiny, bude mít právo poradit se o správnosti diagnózy a léčby s druhým lékařem, a to na náklady pojišťovny. Současně si může stanovit, za jakých okolností chce být léčen, zavádí se totiž institut dříve vysloveného přání. Tento dokument bude platit pět let a pacient ho může kdykoliv změnit.

Lidé si mohou poprvé oficiálně zvolit, kde se chtějí léčit, a to bez ohledu na místo bydliště. Pacient rovněž určí osoby, které mají nárok na informace o jeho zdravotním stavu a mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace. Zákon zavádí další novinku, a to, že rodiče budou moci být při léčbě ve zdravotnickém zařízení s dětmi. 

„Lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, budou mít právo znát jméno osoby, která stížnost prošetřuje. Lékařská komora nebude mít právo kontrolovat poskytovatele péče a vstupovat do dokumentace pacienta bez jeho souhlasu,“ uvádí se v normě.

Specifické služby

Nový zákon zvyšuje věk pro umělé oplodnění, žena ho může podstoupit do 49 let (dosud platila hranice 40 let). Počet cyklů umělého oplodnění stoupne o jeden, tedy ze tří na čtyři, které budou hrazené ze zdravotního pojištění. Zavádět do těla ženy se bude jen jedno oplodněné vajíčko namísto dosud dvou. Anonymním dárcem vajíčka může být žena od 18 do 35 let a spermatu muž mezi 18 a 40 lety.

Předloha také upravuje sterilizace žen, kastrace mužů, zakazuje klonování lidí. Stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech, v tomto případě bude muset být poskytovatel pojištěný na škody, které by mohly pacientovi vzniknout. Zákon stanoví, že pacient musí být před svědky poučen o výkonu, následcích a rizicích zákroku, a poučení podepsat.

Zdravotní pojištění

Pojišťovny začnou hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let očkování proti rakovině děložního čípku. Očkování, které normálně stojí kolem 10 000 korun, zůstane nepovinné. Zdravotní pojišťovny budou muset zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty, a bude mít právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.

zdraví zdravotnictví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%