Dobrá zpráva: lék na pokročilou
rakovinu prostaty je už k dispozici!

Dobrá zpráva: lék na pokročilou
rakovinu prostaty je už k dispozici!

17. 7. 2013

Nejčastější nádorové onemocnění českých mužů bude léčitelné efektivněji než dosud! Muži s pokročilou rakovinou prostaty totiž začnou dostávat nový lék, který jim prodlouží život v dobré kvalitě. Lék bude k dispozici pouze v onkologických centrech a zdravotní pojišťovny ho budou hradit.

V Česku ročně na rakovinu prostaty zemře přes 1300 mužů, což je pětina pacientů s touto chorobou. „Nový přípravek je určen pro pacienty s pokročilou rakovinou prostaty, kteří byli už dříve léčeni chemoterapií, ale onemocnění se po čase vrátilo,“ řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Dosud bylo pro tyto nemocné jen minimum léčebných možností a z nich žádná, která by jim život prodloužila. Tichý uvedl, že výsledky studie s lékem Jevtana prokázaly třicetiprocentní snížení rizika úmrtí na rakovinu prostaty. Je to podle něj první lék, který umožní léčbu zhoubného nádoru prostaty u pacientů, u nichž nepomohla operace ani hormonální léčba.

Lék schválily americký i evropský lékový úřad, stal se součástí evropských i amerických léčebných doporučení. Mezi doporučené postupy ho zařadily také Česká onkologická společnost a Česká urologická společnost.

Rakovina prostaty představuje v Česku 13,5 procenta všech zhoubných nádorů u mužské populace a podílí se 2,6 procenty na celkové úmrtnosti mužů. Výskyt stoupá s věkem, nejvíc případů je u mužů mezi 70. a 80. rokem života.

léky rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%