Máte chuť na kvalitní hovězí burger?
Navštivte festival americké kuchyně

Máte chuť na kvalitní hovězí burger?
Navštivte festival americké kuchyně

15. 7. 2013

Od dnešního dne až do 11. srpna probíhá v patnácti vybraných pražských restauracích třetí ročník festivalu americké kuchyně ze seriálu Festival chutí - Taste of America. Na své si tak přijdou příznivci poctivých burgerů, šťavnatých steaků i klasických amerických dezertů, jakými jsou například brownies nebo lívance s javorovým sirupem.

Záměrem festivalu je představit tradiční americkou kuchyni v její autentické podobě, která má od nechvalně známých fastfoodů hodně daleko. „Když se s lidmi bavíte o burgerech a americké kuchyni, často se setkáte s tím, že v nich tato jinak velice originální a bohatá kuchyně vyvolává dojem fastfoodu, což je jeden z největších omylů,“ říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz, která festival pořádá.

Podobně to vidí i Zdeněk Střížek, majitel restaurace Bejzment a pořadatel podzimního Burgerfestu. „U nás v Čechách si lidé myslí, že burger dostanou všude za nízkou cenu, protože jsou na to zvyklí z fastfoodu. Ale kvalitní burger opravdu nemůže stát pár korun, hlavně nemá nic společného s burgerem, který dostanete ve fastfoodech. Lidé za tu kvalitu bohužel nejsou ochotni zaplatit, berou to jako rychlé jídlo, ne jako plnohodnotný a kvalitní pokrm. Navíc často převládá názor, že Američané umí jen burgery, ale oni dělají také skvělá žebra a další speciality, to už se u nás příliš nepropaguje. S Američany se také pojí to, že jsou tlustí, a to právě díky burgerům a jejich kuchyni, kvalitní burger ale naopak tučný být vůbec nemusí“.

Amerika nejsou jen burgery

Americké kuchyni ale nedominují pouze burgery, naopak je velice rozmanitá, a to hlavně díky kombinaci starých tradic, mezinárodních vlivů, včetně těch z dob kolonialismu. Není tedy divu, že se v této světově oblíbené kuchyni dají nalézt i prvky kuchyně francouzské, belgické, španělské a britské: „Základem americké kuchyně jsou ve své podstatě všechny ostatní kuchyně, je to obrovská země s mnoha různými tradicemi,“ dodává majitel restaurace COYOTE Diners & Bar Adam Kulich. A liší se to i při přípravě burgerů: „Když k nám například přijdou hosté z východu Ameriky, tak nám říkají, že naše burgery chutnají jako jejich, naopak hosté z Texasu jsou zase zvyklí na něco jiného, mají tam burgery jiné, jiná masa apod.“ dodává pan Kulich. 

Velkou roli při přípravě steaků a burgerů hraje především maso ve vysoké kvalitě. Na argentinských pláních, nebo na farmách v Severní Americe jsou zvířata chována za jiných podmínek, než jaké běžně známe z našich krajin. Pasou se na zelených loukách, nejsou stresována a v podstatě žijí spokojený život, odměnou je pak kvalitní a chutné maso. Takovéto maso si pak zaslouží už jen lehce dochutit, protože má samo o sobě už tak skvělou chuť. 

 "Jsem přesvědčen, že u kvalitního burgeru by mělo vyniknout právě kvalitní maso, které já osobně rád dochucuji jen solí, pepřem, trochou česneku a případně kvalitní hořčicí. Další variace jsou samozřejmě možné. Do burgeru můžeme přidat čerstvé bylinky jako například tymián, nebo rozmarýn, chceme-li burger pikantnější, můžeme přidat například tabasco. Burger ale není karbanátek a proto do burgeru nikdy nepřidávejte vajíčko, mouku, nebo strouhanku. Jako pojivo u burgeru používejte živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20 % z celkové hmotnosti masa. Pro zvýraznění chuti burgeru se dá jako tuk použít kvalitní slanina, nebo uzená italská pancetta,“ říká Jiří Roith, majitel restaurace Nad Jezerem a lektor Pražského kulinářského institutu

Jestliže chcete ochutnat kousek nefalšované Ameriky, pak určitě zavítejte na www.tasteofamerica.cz, kde si můžete vybrat ze tříchodových menu, které pro vás speciálně připravili šéfkuchaři patnácti vyhlášených pražských podniků. Všechna tříchodová menu jsou pro vás navíc v rámci festivalu připravena za zvýhodněnou cenu.

hovězí jídlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.