Foto

Lidé si oblíbili porovnávače
cen a některé firmy naříkají

28. 3. 2012

Obliba internetových porovnávačů cen v Česku prudce stoupá a loni je při nákupech využily už zhruba dvě třetiny zákazníků internetových obchodů. Zatímco dříve byly porovnávače hlavně doménou maloobchodního zboží, dnes je stále více lidí používá i při nákupu služeb.

„Některého z porovnávačů využily v loňském roce přibližně dvě třetiny nakupujících na internetu. Zákazníci oceňují hlavně možnost vyhledávat podle mnoha parametrů v desítkách obchodů na jednom místě,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Podle jeho slov klienti internetových obchodů kladou velký důraz na cenu, avšak zároveň roste význam kvality nabízených služeb.

Přehledné porovnávání cen produktů a služeb sice pomáhá nakupujícím, na druhou stranu ale některým společnostem tento způsob prodeje komplikuje jejich obchodní strategii, jelikož nejsou schopny konkurovat například cenou. Podle Vetyšky to platí především pro firmy, které nabízí zboží za vyšší cenu nebo mají příliš rozmanitý sortiment produktů.

„Některým subjektům s dražšími službami transparentní porovnávání cen nevyhovuje. V našem oboru se dokonce objevují první pojišťovny, které chtějí své produkty z porovnávačů stáhnout, což se u zákazníků nemusí setkat s pochopením,“ potvrdil ředitel internetového porovnávače pojistných produktů ČeskéPojištění.cz Pavel Ronovský. Odhadl, že přes specializované porovnávače se nyní realizují až tři čtvrtiny všech online prodejů pojistek.

Mezi největší tuzemské porovnávače cen patří například Heureka.cz, Zboží.cz či Nejlepšíceny.cz. V Česku funguje už zhruba 21 tisíc internetových obchodů a každý měsíc je zprovozněno několik stovek nových e-shopů. Útraty Čechů v internetových obchodech loni podle odhadu APEK meziročně vzrostly o čtyři miliardy korun na rekordních 37 miliard korun.

e-shopy internet nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%