Nejnovější chytré televizory
z vás udělají dálkový ovladač

Nejnovější chytré televizory
z vás udělají dálkový ovladač

27. 3. 2012

Zní to neuvěřitelně, ale donedávna nezbytným dálkovým ovladačům televizorů patrně začíná zvonit hrana. Na tuzemském trhu jsou totiž k dostání první chytré televizory, které lze ovládat pomocí hlasu či gest, takže roli dálkového ovladače převezme divák. Ceny televizorů ovládaných hlasem jsou zatím o něco vyšší než u klasických televizních přístrojů s plochou obrazovkou.

Nový televizor ovládaný hlasem a gesty například začala v obchodech Datart prodávat společnost Samsung. Nejlevnější varianta tohoto takzvaného smart televizoru přijde na 35 990 korun a nejdražší stojí 71 999 korun. „Koncepce umožňuje zákazníkům komunikovat s televizory prostřednictvím hlasu, pohybu nebo díky rozpoznání tváří. Jedná se o alternativu dálkového ovladače, kdy jeho použití není vhodné nebo pohodlné,“ uvádějí zástupci firmy Samsung.

Díky zabudované kameře s vysokým rozlišením a dvojici mikrofonů u těchto chytrých televizorů stačí, aby uživatel přístroj pozdravil, čímž aktivuje hlasové ovládání, nebo vyslovil slova „internetový prohlížeč“ a získal přístup na internet. Hlasitost televizoru lze změnit pouhým pohybem ruky a program přepnout vyslovením čísla televizního kanálu.

Nové televizory zvládnou v češtině zhruba tři desítky základních hlasových příkazů. Součástí balení chytrých televizorů ovládaných hlasem a pohyby je i dálkový ovladač, pomocí kterého lze provést základní nastavení televizoru. Ovladač ale pomůže také v situaci, když si chytrý televizor „postaví hlavu“ a nereaguje na hlasové příkazy.

Chytré televizory, které na trh postupně uvádějí všichni významní výrobci, už nejsou pouze na sledování televizního programu, filmů, ale také na hraní her, brouzdání po internetu či sdílení dat na sociálních sítích. Chytré televizní přístroje se používají i jako rodinné fotoalbum, které lze spravovat pomocí mobilních telefonů a tabletů, nebo jako pomocníka při snaze zhubnout. Televizor lze totiž pomocí wi-fi sítě propojit s váhou a díky vestavěné kameře využít jako virtuální zrcadlo. Z internetu lze stáhnout už stovky aplikací určených pro chytré televizory.

elektronika televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.