Chorvatsko vstupuje do EU,
co to znamená pro Čechy?

Chorvatsko vstupuje do EU,
co to znamená pro Čechy?

30. 6. 2013

Od 1. července 2013 bude členem Evropské unie také Chorvatsko. Co to znamená pro české občany, pro které je Chorvatsko jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou?

Měl by se zrychlit průjezd přes chorvatské hranice. Chorvatsko se zatím nepřipojí k Schengenskému prostoru, a tak musí své hranice s ostatními zeměmi EU hlídat i nadále, přeci jen se hraniční kontroly zjednoduší. Celníci budou i nadále kontrolovat doklady, díky přistoupení k Unii končí celní kontroly resp. mění se limity na dovoz vybraných komodit pro osobní spotřebu. Například nyní bude možné převést přes hranice až 110 litrů piva, oproti současným 16 l a až 800 ks cigaret, slučasný limit byl 200 ks.

Ceny potravin se skokově měnit nebudou, ale předpokládá se, že pozvolný růst cen potravin a vybraných služeb v průběhu roku pocítí turisté v příští sezoně.

Zdravotní péče po vstupu do EU

Vstupem Chorvatska do Evropské unie se mění nároky na zdravotní péči, které mají čeští pojištěnci při pobytu v této zemi. Například pro pacienty odkázané na dialýzu to znamená, že už nemusí předem žádat o souhlas pojišťovnu, ale mohou si dialýzu sami domluvit v chorvatské nemocnici," uvádí tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Podle něho budou mít pojištěnci VZP nově nárok na nezbytnou péči odpovídající plánované délce pobytu, a to při předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (klasická kartička VZP) nebo Potvrzení dočasně nahrazujícího evropský průkaz. V tomto případě musí jít o péči poskytovanou ve smluvních zdravotnických zařízeních.

Ke změně dochází i v případě, že čeští turisté potřebují čerpat nezbytnou péči spojenou s chronickými onemocněními, jako je například dialýza, kyslíková terapie, chemoterapie apod. Nově už nebude nutné žádat o předchozí souhlas zdravotní pojišťovnu a tuto péči lze čerpat na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění. Stále je ale nutné dohodnout si předem termín v chorvatském zdravotnickém zařízení, a to z důvodu volné kapacity.

I po vstupu Chorvatska do EU se stále doporučuje uzavřít na cestu komerční cestovní pojištění - zdravotní péče, ke které Evropský průkaz zdravotního pojištění opravňuje, nemusí být vždy zcela dostatečná a bezplatná.

Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%