Vesmírné drama: stanici ISS
málem trefil úlomek rakety

Vesmírné drama: stanici ISS
málem trefil úlomek rakety

24. 3. 2012

Tak tohle bylo o vlásek, alespoň pokud jde o kosmická měřítka. Kolem Mezinárodní vesmírné stanice ISS těsně proletěl úlomek ruské rakety. Přítomní astronauti byli kvůli případné srážce v pohotovosti, k bezprostřednímu ohrožení ale naštěstí nedošlo. Současnou posádku ISS tvoří dva Američané, tři Rusové a jeden Nizozemec.

Trosky ruského satelitu Kosmos 2251 minuly stanici v sobotu dopoledne. Členové posádky ISS se předtím preventivně přesunuli do lodí Sojuz, které je v případě ohrožení stanice měly dopravit na Zemi. Úlomek ale nakonec proletěl zhruba 15 kilometrů od ISS a krizový scénář se tak nekonal. „Členové posádky opouštějí lodě Sojuz a vrací se ke svým běžným povinnostem,“ uvedla americká kosmická agentura NASA.

Kosmické „smetí“ ve vesmíru zůstalo po srážce Kosmosu s americkou družicí Iridium 33 v únoru 2009. Množství úlomků se nekontrolovatelně pohybuje po oběžné dráze a v případě kolize by mohlo ohrozit vesmírnou stanici.

Lodě Sojuz slouží pro dopravu astronautů zpět na Zemi, a to jak po běžném ukončení mise, tak v nouzových případech. K podobným opatřením astronauti přistoupili už potřetí. Naposledy se do lodí uchýlili loni v listopadu, kdy stanici míjel kus čínského satelitu. Vzhledem k rostoucímu množství odpadu ve vesmíru je pravděpodobné, že k dalším případům bude docházet stále častěji.

ISS je jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Leží na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 350 km.

věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.