Zesnulé sovětské veličiny
brzy čeká velké stěhování

Zesnulé sovětské veličiny
brzy čeká velké stěhování

28. 6. 2013

Do areálu nového centrálního vojenského hřbitova u Moskvy by měly být přeneseny všechny hroby z Rudého náměstí. Podle správy vojenského pohřebiště v Mytišči je v tamním kolumbáriu připraveno na 150 míst pro urny s prachem osob, jejichž ostatky byly v sovětské éře uloženy v kremelské zdi. O osudu pozůstatků zakladatele Sovětského svazu Vladimira Uljanova - Lenina se ale plány hřbitovní správy nezmiňují.

Hřbitov v Mytišči na severovýchodním předměstí Moskvy byl slavnostně otevřen minulou sobotu. V areálu o rozloze 53 hektarů, budovaném po vzoru vojenského hřbitova Arlington u Washingtonu, bude místo pro 40 tisíc zesnulých. Místem posledního odpočinku má být hřbitov nejen pro tisíce vojáků, ale i pro sovětské a ruské prezidenty i premiéry, předsedy parlamentu a obou jeho komor, ministry zahraničí, obrany a vnitra.

Podle ruského tisku lze očekávat, že se do Mytišči postupně přesunou také urny s ostatky několika desítek sovětských politiků, vojevůdců, vědců a umělců, kteří byli pohřbeni v kremelské zdi na Rudém náměstí.

Nové místo věčného odpočinku by tak mohli nalézt někdejší vůdci komunistické strany Leonid Iljič Brežněv, Konstantin Černěnko nebo Jurij Andropov. Dále vojevůdci Semjon Buďonnyj, Ivan Koněv nebo Georgij Žukov, ale například i kosmonauti Jurij Gagarin a Vladimir Komarov nebo Leninova manželka Naděžda Krupská. Konečné slovo budou mít nejvyšší ruská místa.

O Leninovi samotném se pohřební plány nezmiňují. Jeho tělo od smrti v roce 1924 odpočívá v mauzoleu na Rudém náměstí a brzké změny podle ruských médií nelze očekávat. Nynější prezident Vladimir Putin podle všeho ponechává věci volný průběh. Naposledy se k osudu hrobky vyjádřil v roce 2010, kdy prohlásil, že o případném uložení Leninova těla do hrobu rozhodne ruský národ.

Pokud bude Leninovo tělo z Rudého náměstí odstraněno, spíš než v Mytišči bude zřejmě uloženo v Petrohradě. Na tamním Volkovském hřbitově má rodina Uljanovových vlastní hrobku.

komunismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.