Jadran oblehli turisté
z Polska a také Ruska

Jadran oblehli turisté
z Polska a také Ruska

28. 6. 2013

Moře je pořád průzračné, vůně levandulí stále úchvatná, dagnje, lignje na žaru či pljeskavica (tedy slávky, sépie či místní opečené mleté maso) chutnají i letos skvěle. Jeden velký rozdíl mezi Chorvatskem loni a letos jsem však zaznamenal. V národnostní skladbě turistů. Chorvatsko už není rájem Čechů, byť čeština je na pláži stále dost slyšet. Snad nejvíce je tu letos Poláků a také Rusů. Potvrzují to i zdejší obyvatelé.

„Turisty z Ruska jsme tu nikdy neměli. Letos jich tu je hodně. A jsou to dobří hosté, protože hodně utrácejí,“ říká majitel jedné z restaurací v Rogoznici, malém městečku asi 35 km jižně od Šibeniku, které jsme si pro letošní dovolenou vybrali i my.

Marina Frapa: luxus pro jachtaře

Je vidět, že Rusové, kteří sem přicestovali, opravdu nemají hluboko do kapsy. Jsou ubytování v pětihvězdičkových apartmánech, hodně jich bydlí přímo v komplexu Marina Frapa, údajně nejluxusnějším přístavu pro jachtaře na Jadranu. Samozřejmě, že jsme se tam byli podívat a opravdu Marina Frapa nabízí luxus – je zde přepychová restaurace, sushi bar, podmořský bar, hosté mohou využívat služeb fyzioterapeuta či masérů, k dispozici mají tenisové hřiště, ale třeba i velký bazén, který je umístěn v blízkosti Dračího oka, jezírka se slanou vodou, o kterém vám napíšu zase příště.

Na parkovišti u Marina Frapa jsou vidět i auta s českými značkami. Kouzlu jachtaření opravdu propadlo poměrně mnoho Čechů, což bylo před sezonou vidět na nabídce cestovních kanceláří, nabízejících pronájem jachet s kapitánem či bez kapitána. Já jsem asi před osmi lety také strávil na jachtě se známými jeden týden a docela mě to uchvátilo. Neskutečná romantika, pozorovali jsme delfíny, několikrát jsme viděli rejnoky, krmili jsme mořské racky, naši rychlost určoval vítr a směr kapitán…

Hodinka na pláži a hurá na kolo

Ale vraťme se na zem, do Rogoznice. Bydlíme v pěkném apartmánu asi 150 m od moře. Malá pláž s pěkným přístupem do vody je pro děti ideální, díky stromům je ideální i pro mě, mohu ležet ve stínu s knihou v ruce. Klid na čtení ale moc nemám, neb každou chvíli podávám dětem míč, nafukuji "vodního" krokodýla, mažu opalovacím krémem troje záda mých děvčat, vytahuji z nohy bodliny mořského ježka… Ale protože nejsem moc „ležící“ typ, po hodině strávené ve stínu borovice usedám na půjčené kolo a jedu objevovat nová místa v okolí, kam se pak většinou v podvečer vydáváme i s dětmi (těm jsme na dovolenou vzali koloběžky).

Co zajímavého nabízí chorvatská Rogoznica? Dozvíte se již brzy od chorvatského zpravodaje magazínu i60.

dovolená Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.