Bonviván Jiří Bartoška
oslavil 65. narozeniny

Bonviván Jiří Bartoška
oslavil 65. narozeniny

24. 3. 2012

Jiří Bartoška, jeden z nejoblíbenějších českých herců, slaví o víkendu 65. narozeniny. Charizmatický bonviván se nedávno po delší odmlce vrátil na divadelní prkna – účinkuje v hlavní roli komedie Moje hra, kterou uvádí pražské divadlo Kalich.

Inscenaci režíroval Jan Kačer, vedle Bartošky zde hrají Zuzana Bydžovská či Nina Divíšková. Moje hra je komedií o životě, jakkoli hlavnímu hrdinovi jeho život právě vyprchal ze žil. Bartoška, který zde ztělesnil Mistra Jankulovského, totiž tráví podstatnou dobu představení v rakvi.

„Celou hru pořád ležím. Ale bez legrace: Jsem rád, že vznikla takhle kvalitní původní česká hra. To se neděje samozřejmě. Hlavně tento důvod mě přesvědčil. Jde o skvělou komedii, která ovšem není jen na pobavení. Ten text je daleko hlubší,“ řekl s úsměvem herec.

Jiří Bartoška zazářil nejen v mnoha divadelních hrách, ale ztvárnil i desítky rolí ve filmech a v televizních seriálech. Populárního umělce charakterizují zastřený hlas, brýle „na půl žerdi“ a nezbytná cigareta. Za roli houslisty ve filmu Mateje Mináče Všichni moji blízcí získal Českého lva.

Srdeční záležitostí je pro absolventa brněnské JAMU zejména divadlo. Působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v Městských divadlech pražských či v pražském Divadle Na zábradlí. V 80. letech byl Bartoška hrdinou seriálů Sanitka, Cirkus Humberto či My všichni školou povinní. Zahrál si ve filmech Je třeba zabít Sekala, Bolero, Anděl Páně, Příběhy obyčejného šílenství či Líbáš jako Bůh. Herec se věnuje i komentování cestopisných filmů či produkci.

Od roku 1994 působí jako prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde spolupracuje zejména s filmovou kritičkou Evou Zaoralovou.

divadlo film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...