Erich Maria Remarque šokoval 
svým detailním naturalismem

Erich Maria Remarque šokoval
svým detailním naturalismem

21. 6. 2013

Jeho nejslavnějším dílem je román Na západní frontě klid, který vyšel knižně poprvé v roce 1929. Sugestivně napsané dílo, líčící hrůzy první světové války očima mladičkého vojáka, zbavovalo čtenáře jakýchkoli iluzí o válečných hrdinstvích. Kniha napsaná na základě autorových vlastních prožitků, zaznamenala celosvětový úspěch a i díky ní se německý spisovatel Erich Maria Remarque stal jedním z nejčtenějším autorům 20. století.

Remarque (vlastním jménem Erich Paul Remark) v románu šokoval reportážním stylem a místy až naturalisticky detailním pohledem na válečnou vřavu. Z tehdy jednatřicetiletého Remarquea udělala kniha mluvčího ztracené generace mladých válečných veteránů a vynesla mu nominaci na Nobelovu cenu za mír.

Úspěšné byly i jeho další romány Tři kamarádi, Vítězný oblouk, Čas žít, čas umírat, Noc v Lisabonu či Černý obelisk. Mnohé z jeho knih byly zfilmovány. Po nástupu nacismu se Remarque, který se narodil před 115 lety, v roce 1898 v Osnabrücku, natrvalo odstěhoval z Německa. Žil střídavě ve Spojených státech a ve Švýcarsku, kde také v září 1970 zemřel.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.