TV Prima: z Popelky vyrostla
plnokrevná komerční televize

TV Prima: z Popelky vyrostla
plnokrevná komerční televize

20. 6. 2013

Televizní vysílání bylo v komunistickém Československu monopolem státu, tehdejší Československá televize nabízela divákům dva programy. Po pádu režimu začal postupný nástup komerčních televizí. Průkopníkem byla společnost FTV Prima, která získala první licenci k provozování komerčního televizního vysílání v Česku v listopadu 1992, a to pro Prahu a střední Čechy. Vysílat začala před 20 lety, přesně 20. června 1993.

Pravidelné vysílání stanice zahájila pod názvem Premiéra. Během let prošla rozsáhlou proměnou: změnili se majitelé, pokrytí, programový profil i název. Současná Prima family je stabilní televizí s celoplošnou licencí a čtyřmi stanicemi.

Na začátku byli režiséři

U zrodu dnešní Primy stála dvojice režisérů – Marie Poledňáková a Jiří Menzel spolu s režisérčinou spolupracovnicí Jitkou Markvartovou. Po udělení licence se zakladatelé Premiéry spojili se zahraničním partnerem, italským mediálním podnikatelem Marianem Volanim.

Rok po startu vysílání získala Premiéra další licenci, která jí umožnila pokrýt celé území České republiky. Podmínky licence sice umožnily Premiéře vysílat v celé zemi, zároveň ale musela spolupracovat s regionálními vysílateli.

V roce 1993 se začala kolem Premiéry angažovat tehdejší Investiční a Poštovní banka. Postupem času získala podíl nejen v servisní firmě Premiéra TV, ale prostřednictvím členů IPB Group se stala také vlastníkem licencované společnosti FTV Premiéra. IPB se poté neúspěšně pokoušela prodat podíl v televizi zahraničním společnostem. V roce 1999 do firem kolem Primy vstoupil GES Holding podnikatele Ivana Zacha, jenž drží poloviční podíl v televizi dodnes. Majitelem druhé poloviny akcií je od roku 2005 ve Švédsku sídlící nadnárodní skupina Modern Times Group (MTG).

Vystoupit ze stínu Novy

Během své existence prodělala Prima řadu zvratů. Její rozjezd na dlouhou dobu zbrzdil drtivý nástup televize Nova v roce 1994, která nabídla mnohem atraktivnější program a záhy opanovala televizní trh. Prima později s Novou úzce spolupracovala, začala reprízovat pořady vysílané na Nově, Nova jí také sublicencovala některé sportovní přenosy.

Hospodaření prodělečné Primy se začalo výrazně zlepšovat po roce 1997, kdy do jejího vedení přišli noví lidé, a Prima se vymezila nikoli jako konkurent Novy, ale jako její alternativa – rodinná televize. V souboji komerčních televizí Prima zabodovala v roce 2004 svým původním českým seriálem Rodinná pouta. Ještě výrazněji se na trhu začala prosazovat po převzetí švédskou skupinou MTG.

Rozvoj televize omezovaly podmínky licence poskytovat prostor regionálním stanicím. Provozovatel se je nejprve pokusil změnit, ale neuspěl. Loni společnost vysílání kanálu Prima ukončila a nahradila ho programem Prima family, čímž zanikla původní licence včetně povinnosti sdílet vysílací frekvence s lokálními stanicemi.

V současnosti je již FTV Prima respektovanou komerční televizí – provozuje hlavní stanici Prima family a další tři tematické kanály. V dubnu 2009 spustila kanál Prima COOL, o dva roky později Prima Love a letos Prima ZOOM. Společnost je aktivní i na internetu, kde nabízí například videoarchiv, webové stránky věnované gastronomii Prima Fresh a bulvární internetové stránky Prima Style.

Sledovanost hlavního kanálu Prima family je spolu s prvním programem České televize dlouhodobě na druhém až třetím místě za vedoucí Novou.

televize
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.