Předražené byty v Česku
zlevňují na reálné ceny

Předražené byty v Česku
zlevňují na reálné ceny

21. 3. 2012

Pochybnosti o předražených cenách tuzemských bytů, které nemají žádný reálný základ, se začínají naplňovat. Český statistický úřad totiž oznámil, že byty budou dále zlevňovat i v tomto roce. A to přes nedávné ujišťování developerů, že ceny jsou už na dně, a navzdory letošnímu zvýšení daně z přidané hodnoty.

„Podle našich dat lze očekávat, že mírný pokles bude nadále pokračovat,“ řekl ředitel odboru statistiky cen úřadu Jiří Mrázek. Další zlevnění bytů očekává i Petr Němeček, ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky: „Cenový pokles je i z našeho pohledu reálný.“

Prodejní ceny starších bytů se meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta. Ve srovnání s průměrem roku 2008, kdy ceny bytů dosáhly vrcholu, byly novostavby v Praze levnější na konci loňského roku o 4,8 procenta. V případě starších bytů ve srovnání se třetím čtvrtletím 2009 ceny dokonce klesly o 8,3 procenta.

Ukazuje se tak, že případný nákup bytu není třeba uspěchat. Nových i starších bytů na prodej je na trhu přebytek, u novostaveb navíc developeři masově nabízejí nejrůznější slevové akce. Vyplatí se proto velmi pečlivě vybírat.

„Přetrvávající převis nabídky nad poptávkou na trhu rezidenčních nemovitostí bude i v nejbližší době vytvářet tlak na snižování cen,“ potvrzuje Pavel Kliment, partner KPMG ČR. Dodává, že k vyrovnání situace by mohlo přispět významné omezení výstavby nových projektů ze strany developerů i případné zlepšení ekonomické situace domácností.

Pokud jde o konkrétní ceny, starší byty byly nejdražší v Praze, kde jeden metr čtvereční stál v letech 2008 až 2010 průměrně 48 tisíc korun. Naopak nejlevnější starší byty byly k zakoupení v Ústeckém kraji – tam se cena za jeden metr čtvereční dostala pod hranici 10 tisíc korun. Celorepublikový průměr cen starších bytů se podle ČSÚ pohyboval kolem 20 tisíc korun za čtvereční metr.

Ceny starších rodinných domů jsou podobně jako ceny starších bytů nejvyšší v Praze. Během sledovaného období jejich cena v hlavním městě dosáhla necelých 7900 korun za metr krychlový. Nejlevněji bylo možné starší rodinný dům koupit v Jihlavském kraji, kde se cena pohybovala okolo 1750 korun. Celorepublikový průměr cen starších rodinných domů přesáhl 2,5 tisíce korun za metr krychlový.

bydlení byt reality
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.