Sever Čech má nejhorší
za sebou, Labe už klesá

Sever Čech má nejhorší
za sebou, Labe už klesá

6. 6. 2013

Kritická noc na severu Čech dopadla dobře. Hladina řeky Labe v Ústí nad Labem i Děčíně dosáhla maxima 10,7 metru a už začala mírně klesat. Původně vodohospodáři odhadovali, že řeka v Ústí i Děčíně vystoupá až na 11 metrů. Při velkých povodních v roce 2002 dosáhlo Labe v krajském městě 11,96 metru. Obvykle tam korytem protéká méně než tři metry vody.

„Labe v profilu Litoměřice je po kulminaci a vodní stav velmi zvolna klesá. Níže po toku kulminuje, v Ústí nad Labem i v Děčíně na 1071 centimetrech. S ohledem na předpokládaný vývoj situace budou vodní stavy v tocích na trvalém poklesu,“ odhadují odborníci.

Kvůli velké vodě se v kraji muselo evakuovat asi 11 tisíc lidí, postižených je pět desítek obcí. Bez elektrického proudu je podle energetiků 7500 domácností, elektřina je odpojená většinou v evakuovaných oblastech. Neprůjezdné je pro automobily údolí Labe mezi Litoměřicemi, Ústím nad Labem a Děčínem, vlaky jezdí kvůli zaplaveným zabezpečovacím zařízením pomaleji a získávají zpoždění. Městskou hromadnou dopravu mezi oběma břehy Labe nahrazuje v Ústí nad Labem a Děčíně kyvadlová vlaková doprava. Voda je rozlila do otevřené krajiny mezi Mělníkem a Litoměřicemi, zatopené jsou části Lovosic, Litoměřic, Roudnice nad Labem, Terezína a několika menších obcí.

Nyní se čeká, až voda opadne, aby mohly být zahájeny úklidové práce a obnova infrastruktury.

záplavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.