Bohdan Pomahač plánuje
první transplantace nohou

Bohdan Pomahač plánuje
první transplantace nohou

6. 6. 2013

Celosvětově uznávaný český plastický chirurg Bohdan Pomahač by chtěl první transplantace nohou uskutečnit do půl roku. Jeho tým se na tyto zákroky chystá už rok. Podstoupit by jej mohly i oběti nedávného bombového atentátu v Bostonu. Pomahač, který před lety jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje, to řekl při návštěvě v Olomouci, kde dostane od Univerzity Palackého čestný doktorát.

„Máme již připraven celý vědecký protokol, který je schválen. Hledáme nyní formy financování a vhodného pacienta. Myslím, že během zhruba šesti měsíců bychom to mohli provést,“ potvrdil chirurg, který nyní působí v USA. Je vedoucím popáleninovo-traumatologického centra a týmu se specializací na transplantace obličeje na bostonské Brigham and Women's Hospital.

Transplantace nohou je velmi obtížná, první transplantaci obou dolních končetin provedli poprvé až v roce 2011 lékaři ve Španělsku. Podle Pomahače jde především o to, aby bylo dosaženo funkčnosti končetiny. „Soubor problémů je jiný než u horních končetin. Nejde o jednotlivou hybnost prstů, ale pomoci regeneraci nervů, aby noha chodila, hýbala se v kolenním kloubu a v kotníku. Navíc musíme udržovat v paměti, že protézy fungují mnohdy velmi dobře. Aby bylo zdůvodnitelné, že to dává smysl, tak to musí být lepší,“ uvedl Bohdan Pomahač.

Mezi pacienty by se mohli objevit i lidé postižení při nedávném bombovém atentátu v Bostonu. Někteří z nich tam přišli právě o končetiny. „Vzhledem k tomu, že je to nedávná tragédie, tak každý pacient potřebuje dobu k fyzickému i psychickému hojení, vyzkoušet si protézy, zvyknout si na novou podobu. Pak bychom to mohli otevřít a nějakého takového pacienta vybrat,“ podotkl chirurg.

Transplantaci dolních končetin podle Pomahače předcházely zkušenosti s transplantacemi rukou a obličeje. Bostonská nemocnice Brigham and Women's hospital, ve které lékař pracuje, uvádí pět provedených transplantací obličejů. Prvním byl před čtyřmi lety muž, který spadl při přecházení nadzemní části metra na kolej, která vede vysoké napětí. Přišel o střední část obličeje. Podle Pomahače se mu daří výborně, léčba je bez komplikací. „Jsme nesmírně spokojeni, dává nám to motor zkusit posunout hranice dál,“ dodal Pomahač.

transplantace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.