Jamie Oliver a tajemství
jeho kulinářské fotografie

Jamie Oliver a tajemství
jeho kulinářské fotografie

7. 6. 2013

Fotografování jídla se stalo v posledních letech trendem, který ovládl sociální sítě a stal se horkým favoritem blogerů v celé Evropě. Jak tedy vytěžit maximum z vaší digitální zrcadlovky, aby se nad vašimi snímky sbíhaly lidem sliny a abyste okouzlili milovníky dobrého jídla?

Společnost Nikon se rozhodla prozkoumat trendy v oblasti fotografování jídla a pokusila se zjistit, jak pracují profesionální fotografové, aby kulinářské výtvory vypadaly na fotografiích tak lákavě. Nikon oslovil slavného kuchaře, ambasadora značky Nikon a nadšeného fotografa Jamieho Olivera a jeho spolupracovníka, profesionálního fotografa Davida Loftuse, aby společně odhalili triky komerčního fotografování jídla.

Základem je rychlost 

Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek, David radí: „Foťte hodně a foťte rychle“. Použijete-li například zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla, vyprávět příběh a především můžete vyfotit každé jídlo tak, že vypadá opravdu lahodně.

Podle Davida je rychlost kritickým prvkem při fotografování jídla, protože čerstvě připravené ingredience na rozpáleném talíři mají „fotografickou životnost“ v řádu minut. Podle Jamieho slov „máte na nejlepší snímek jen 45 sekund… pánem situace je jídlo samotné“, a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy – vlhké těstoviny, křehké mušle a lehce vroucí rajčata.

Všechno je krásné 

Fotografování jídla s digitální zrcadlovkou, jakou je Nikon D3200, se může stát něčím víc než jen jednoduchým fotografováním, kdy ostříte a mačkáte spoušť. Při použití všestranného univerzálního fotoaparátu s širokým rozsahem zoomu a mnoha možnostmi nastavení snímání lze pořídit detail mušle a potom oddálit zoom a zachytit stočené špagety pod ní bez výměny objektivu. Kromě toho zbytečná komplikovanost ovládání fotoaparátu může ohrozit čerstvý vzhled fotografovaného jídla.

U každého snímku Jamie požaduje, aby David zachytil, jak jídlo padá na talíř. Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, včetně nepořádku, který vzniká při krájení, sekání, strouhání a dělení ingrediencí při fotografování nebo filmování. Nastavením delšího času závěrky lze například zachytit moment rozmáčknutí stroužku česneku hranou nože nebo rozklepnutí vajíčka na pánev.

Kreativita oživí trend 

David a Jamie se shodují, že pokud chcete udávat trendy, musíte se svým vybavením pracovat kreativně. Díky moderním objektivům můžete fotoaparát v kuchyni umístit na skutečně nápaditá místa.

Nástup nových trendů, jako jsou „chlapská jídla“, které podporují lidi v tom, aby zůstali doma a vytvořili vlastní interpretaci klasických rychlých jídel, jako jsou mini burgery, kebab nebo vydatné sendviče, ukazují, že lidé jsou v kuchyni stále kreativnější. Každá přísada má svou osobnost a tu je třeba na fotografii nechat vyniknout: z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, s kterými se vařilo. Pokrm je sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a na vaší fotografii.

Jamie je více než kdokoli jiný zastáncem kreativního využití dnešních moderních lehkých digitálních zrcadlovek, které pomáhají posouvat hranice tradiční kulinářské fotografie. Jak David potvrzuje, při vaření doma máte možnost zachytit velmi kvalitní snímek jídla v libovolném okamžiku. S fotoaparátem D3200 nemusíte používat blesk, zvyšovat nastavení citlivosti ISO a přesto můžete fotografovat při slabém osvětlení.

V zákulisí

David a Jamie spolupracovali během posledních 15 let na přípravě a fotografování jídla pro nespočet kuchařek a webových stránek. Během těchto let pracovali v mnoha prostředích, od okázalých venkovských kuchyní až po pracovní desku balancující na okraji skály, kterou si sami sestavili. Jak to David dělá, že dokáže zachytit výrazné a živé snímky jídla, které Jamie vaří, bez ohledu na lokalitu?

Pozadí správné barvy dokáže umocnit jednorozměrný snímek jídla. Jamie a David doporučují použít neutrální barvy, jako jsou přírodní dřevo nebo matná ocel, aby vynikla struktura potravin. David s sebou mívá výběr barvených dřevěných desek a bavlněných látek, aby kdykoli mohl vyfotografovat mnoho jídel v různých barevných kombinacích. Podle Jamieho dokáže průměrný kulinářský fotograf za den nafotit 5–8 jídel. On s Davidem jich chtějí zvládnout přes 20!

Nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla 

  1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.
  2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
  3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.
  4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!
  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.
  6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.
  7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.
  8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.
  9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
  10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací!

 

James Oliver je světoznámý kuchař, autor několika kuchařských knih, moderátor, podnikatel v oblasti gastronomie pocházející z Anglie. Je známý též jako "šéfkuchař bez čepice". Oliver úváděl několik televizních show s tématikou vaření jako např. The Naked Chef atd. 

fotografování gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.