Nechte svému psovi ošetřit chrup
v pojizdné veterinární ošetřovně

Nechte svému psovi ošetřit chrup
v pojizdné veterinární ošetřovně

3. 6. 2013

Až 80 procent psů nad tři roky trpí podle veterinářů onemocněním dásní, ale jen pět procent majitelů tento problém řeší. Veterináři nabídnou už ve čtvrtém ročníku akce Měsíc zdravého chrupu bezplatnou prohlídku psího chrupu majitelům, kteří si nejsou jisti, jak správně o zuby pejska pečovat, v jakém stavu je psí chrup a jestli potřebuje odborný zubařský zákrok.

Pojízdná veterinární ordinace navštíví v průběhu června a července dvě desítky českých a moravských měst. Startuje 3. června v Ostravě, 8. až 11. června bude v Praze a cestu uzavře 20. a 21. července v Mladé Boleslavi na výstavě Interdog. Ordinace bude v místech obvyklých psích procházek, hlavně v parcích. Studenti veterinární medicíny zdarma psy prohlédnou a vysvětlí jejich majitelům, jak se správně o psí chrup starat.

Loni v Měsíci zdravého chrupu zkontroloval tým veterinárních mediků zuby 7528 psům - jen 23 procent mělo zdravý chrup. U téměř poloviny psů byl zjištěn zubní kámen a u pětiny zánět dásní.

"Zanícené dásně psa bolí, vnější projevy ale nejsou zřetelné. Počínající problém odhalí jen veterinární lékař," řekl ČTK veterinář Zbyněk Lonský.

Pokročilá stadia nemocných zubů se u psů projevují zápachem z dutiny ústní, krvácením dásní, zhoršeným žvýkáním potravy a uvolňováním zubů. "Tehdy už bohužel zatěžuje zánětlivý proces celý imunitní systém," varoval.

Při zanedbání zubní hygieny podle něj hrozí, že psovi zuby vypadají, nebo je musí veterinář vytrhnout. Ztráta zubů podle Lonského ale není to nejhorší, co může psa postihnout. V důsledku chronické infekce postihne hlavně starší psy onemocnění srdce, ledvin a jater. "Majitel by proto měl nechat svému psu vyšetřit chrup alespoň jednou ročně, například při pravidelném očkování," uzavřel veterinář.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.