Stárnout znamená hloupnout? Nesmysl, říkají experti.
Ilustrační foto: ingimage.com

Stárnout znamená hloupnout? Nesmysl, říkají experti.

12. 4. 2017

Dobrá zpráva úvodem: Vědci vyvrátili mýtus, že vysoký věk automaticky znamená úbytek inteligence. Takže na pořekadle „mladý hlupák rovná se starý hlupák“ opravdu něco je.

Slavný klavírista Arthur Rubinstein v devadesáti letech v pohodě vystupoval v americké Carnegie Hall. Když se jej novináři ptali, jak je možné, že je vtak vysokém věku ve vyšší formě než mnozí o čtyřicet let mladší klavíristé, odpověděl: „Mám taktiku. Hraju méně skladeb, každou cvičím častěji než dříve a když mě pak na koncertě čeká obzvláště rychlá pasáž, těsně před ní zpomalím, protože pak hudba zní rychleji a výrazněji, než jaká ve skutečnosti je.“ Tak a tím je řečeno vše. Ano, stáří sice provází úbytek manuální obratnosti a rychlosti, ale když si s tím člověk umí poradit, nikdo to nemusí poznat. Jinými slovy, když je zvyklý na sobě celý život pracovat a přemýšlet u toho, ve stáří se mu to zúročí.

Nezáleží na stáří, ale na vás

Vědkyně Lissy Jarvick z Kolumbijské univerzity zkoumala, jestli je úbytek inteligence přirozenou součástí stárnutí. Svá studia začala už v padesátých letech minulého století. Po více než padesáti letech došla k závěru, že mezi pětašedesáti až pětasedmdesáti lety se o úbytku inteligence rozhodně mluvit nedá. K jejímu výraznému poklesu dochází zpravidla až ve vyšším věku, a to zhruba rok před smrtí.

„Nedá se prostě prohlásit, že by u starých lidí docházelo hromadně k tomu či onomu jevu. Závisí to na individualitě, nikoli na vlastním stáří,“ tvrdí Deepak Chopra, ředitel Institutu medicíny ve Středisku zdravotní péče v San Diegu, autor bestselleru Nesmrtelné tělo, nekonečná duše.

Popisuje v něm další dlouhodobou studii z Dukovy univerzity – dokazující, že k určitému poklesu inteligence dochází jen u seniorů s vysokým krevním tlakem. Na rychlost rozhodování a myšlení totiž mají vliv malé mozkové příhody, o nichž často ani nevíme. „Ale není to stáří jako takové, ale nemoc, která způsobuje pokles mentálních funkcí, který byl donedávna spojován se stárnutím. Znamená to, že kdo dbá celý život o své zdraví, může stáří prožít při plném zachování paměti i inteligence,“ tvrdí Deepak Chopra.

Rozhoduje individualita

V roce 1958 začal v Baltimoru unikátní projekt, ve kterém se osm set žen a mužů ve věku mezi dvaceti a sto třemi lety dobrovolně nechalo pozorovat, jak stárnou. Každé dva roky podstoupili podrobné testování, jehož účelem bylo zjistit, jak se tělesné orgány mění se stářím a jaký má stárnutí vliv na různé životní funkce a schopnosti. Výsledek je poměrně optimistický. „Podporuje vizi nového stáří, tedy životní fáze, ze které není třeba mít strach,“ shrnuli výsledky autoři studie.

Došli k těmto závěrům:

  1. Mentální funkce se dají udržet stálým používáním mozku. Ti, kteří byli zvyklí celý život řešit problémy, si tuto schopnost udrželi i ve vysokém věku.
  2. Když je člověk ve středním věku sexuálně aktivní, má šanci udržet si tuto schopnost i ve vyšším věku mnohem větší, než ti, kteří to „zabalili“ už v padesáti.
  3. Když měli šedesátiletí dělat lehká či mírně obtížná tělesná cvičení, dokázali to stejně jako dvacetiletí, jen u toho museli vyvinout vyšší námahu. Ovšem nárůst svalové tkáně po dvaceti týdnech cvičení byl u šedesátiletých stejný jako u dvacetiletých.
  4. Hladina cholesterolu se nezvyšuje s přibývajícím věkem, nýbrž dosahuje maxima kolem pětapadesáti. Když ji snížíme už tehdy, což dnes medicína umí, nemusí nás cholesterol v sedmdesáti děsit.

Hlavní závěr všech těchto vědeckých studií je shodný: Každý z nás je individualita, každý máme jiný životní příběh a každý tudíž máme i jiné stáří. Ale bát se ho jen kvůli tomu, že bývalo zvykem říkat, že stáří přináší jen nemoci, ztrátu sil a inteligence, je úplná hloupost.

inteligence mozek stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%