Výlet do Napajedel

Výlet do Napajedel

30. 5. 2013

 Přece nebudeme sedět doma! To si říkáme každé jaro, když začínáme plánovat akce pro naše seniory. Tentokrát je naším cílem obec Napajedla.

Zájemci se našli, autobusy jsou zajištěné, můžeme jet. Skoro dvě hodiny v autobusu. Vystupujeme. První kroky vedou k zámku. Jsme očekáváni. Průvodkyně je očividně překvapena, že přijíždíme z takové dálky a včas.

 Zámek Napajedla nedaleko Zlína byl postaven v polovině 18. století. Spoustu let byl pro veřejnost nepřístupný. Stavbu obklopuje krásný park v anglickém stylu. Hned za zámeckou zahradou můžeme  navštívit další chloubu města - hřebčín s největším chovem anglických plnokrevníků v ČR. Chov založil roku 1886 Aristide Baltazzi, když převzal napajedelské panství.S průvodcem se procházíme hřebčínem a kocháme se. Nádherná zvířata v nás probouzejí úctu. Úctu ke koňům, k tomu co dokáží, k tomu, jak vypadají. Kromě  kobyl chceme koukat i na nádherná hříbátka. Dlouhé chvíle čekáme, až se kobyla rozhodne nám své hříbátko ukázat. Neustále se staví tak, aby ho před našimi zraky chránila. Jsme nadšeni. Opravdu nevšední zážitek.

Opouštíme hřebčín, jedeme do restaurace na velice chutný oběd a míříme dál. Po více než hodinové cestě zastavujeme v malé obci Horní Lideč. Máme domluvenou návštěvu v mechanickém betlému. Ten byl zprovozněn 25. prosince 2011. Je to opravdu vyjímečný objekt. Expozice betlému je opravdu nádherná a jedinečná. Kromě vyřezávaných figurek a staveb zde můžeme vidět zvyky, stará původní řemesla, momenty, vše tak, jak se vyvíjel v česko-slovenském pomezí život. Úžasná je filmová projekce, při které jsou za doprovodu dojímavé hudby a doprovodného slova o příběhu narození Ježíška osvětlovány jednotlivé části betléma. Nádhera. S takovým mimořádným zážitkem nikdo z nás nepočítal.

Odjíždíme domů a jsme víc než spokojeni. Skoro sto padesát našich seniorů má zase dlouho o čem přemýšlet a nač vzpomínat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.