Mlékárenským výrobkem roku 2013 se stal Jihočeský svěží zákys – neochucený, jehož výrobcem je jindřichohradecká firma Agro-la. Informoval o tom předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci oslav Světového dne mléka v Břevnovském klášteře.
Jedenáctého ročníku soutěže se letos zúčastnilo 69 produktů od 23 tuzemských výrobců.
Odborná komise hodnotila mléčné produkty v devíti kategoriích. Porotci posuzovali především stupeň inovativnosti výrobku, jeho atraktivitu pro spotřebitele, výživové parametry či přínos pro životní prostředí.
Absolutní vítěz soutěže navíc získal prvenství v kategorii zakysaných mléčných nápojů. Loni v soutěži zvítězil Tylžský sýr, jehož výrobcem je největší tuzemská mlékárna Madeta.
Cílem Světového dne mléka, který si čeští mlékaři připomněli letos podevatenácté, je propagace mléka jako základní složky lidské výživy. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957.
Tuzemská spotřeba mléčných výrobků loni po několikaletém poklesu v důsledku hospodářské krize vzrostla o 2,9 procenta na 234 kilogramů na osobu. Loni rovněž dále rostl podíl dovozů na domácí spotřebě. Ze zahraničí pocházelo již 41,8 procenta mléčných produktů v snězených v Česku.