Rejvíz

Rejvíz

28. 5. 2013

Když se řekne cestování, většinou se nám vybaví cesty do dalekých krajin, a přitom se dá stejně krásně cestovat v naší zemi. Pro ty, kterým nadpis nic neříká, jsem vybrala z Wikipedie několik vět, aby byli v obraze:

Rejvíz je horská osada a přírodní rezervace v pohoří Hrubý Jeseník ve Slezsku – Olomouckém kraji. Nachází se 8 km východně od okresního města Jeseník. Je částí města Zlaté Hory. Stejnojmenná přírodní rezervace je známá svým rašeliništěm.

A proč píšu právě o něm? To je jednoduché. Bydlím nedaleko odtud a minulou sobotu se tam slavnostně otevírala turistická sezona. Pravda, počasí bylo spíše nevlídné, ale nepršelo, a tak se sem sjelo docela hodně lidí, kteří stejně jako já mají toto místo rádi, nebo se sem vypravili poprvé, aby si ho zamilovali. Už tradičními návštěvníky jsou Poláci, kteří to sem mají co by kamenem dohodil, a často bývají v početní většině.

Nechybí historická městská garda, která jde v čele průvodu od první chaty k ostatním, které jsou v blízkosti silnice. U každé se zastaví, vypálí čestná salva, vojáci i okolostojící jsou majitelem chaty počastováni nějakým ostřejším truňkem a něčím slaným či sladkým k zakousnutí a je mu dovoleno poskytovat v nové sezoně své služby turistům.

Nedílnou součástí akce je symbolické otevírání Mechového jezírka, kdy za hlasitého volání obecenstva z hlubokých lesů vyjde pastýř Gill, aby jezírko odemkl.

Ti, kteří si sem v průběhu roku naplánují výlet nebo třeba i delší dovolenou, rozhodně nebudou litovat. Možností, jak tu strávit čas, je dost, ubytovacích kapacit také. Je také možné ubytovat se v Jeseníku nebo ve Zlatých Horách. Z obou měst se tam pohodlně dostanete buď autem nebo autobusem.

A co všechno tu můžete vidět? Mechové jezírko, ke kterému vede naučná stezka nejen po lesní cestě, ale i po haťovém chodníčku. Bublavý pramen, místo, odkud vyvěrá průzračná voda přímo ze země bublinami, které si můžete v jeho blízkosti doslova vydupat. Můžete si vyšlápnout ke zřícenině hradu Kobrštejna, ze které je krásný rozhled po okolních kopcích i vzdálených vesničkách v Polsku, nebo vystoupat k Lurdské jeskyni, kde na vás dýchne tajuplná atmosféra tohoto místa a přívětivě pohlédne sama Panenka Marie. Ocitnete-li se tu v době zralých borůvek, určitě neodoláte a aspoň si jimi obarvíte rty. Procházkou se můžete dostat až nad Horní Údolí. Možná vás přiláká k návštěvě místní kostel, nebo jeskyně ve skále, která se nachází nad silnicí vedoucí do Heřmanovic.

Zdatnějším turistům vřele doporučuji túrku k rozhledně na Zlatém Chlumu nebo výlet k rozhledně na Biskupské kupě, která se tyčí nad Zlatými Horami.

Méně zdatní chodci si mohou prohlédnout kostelík na Rejvízu i blízký hřbitůvek, nebo navštívit Muzeum tkalcovství vedle kostela, které je dílem Klubu přátel Zlatých Hor. Ten má také zásluhu na tom, že na cestě do Zlatých Hor bylo obnoveno odpočívadlo U Hřibu, kde se rádi zastaví hlavně cyklisté, aby nabrali síly před stoupáním do Rejvízu, ale samozřejmě nejen oni. U chaty Orlí vrch si přijdou na své milovníci grilovaného masa, ale také děti, které mohou vidět živé divočáky v přírodě.

Zkuste si to představit. Kolem dokola voňavé louky a lesy, nad hlavou bílé mraky nebo zářivě modré nebe, to v lepším případě. Za deště rostou houby jako divé...Díky celkem přesným předpovědím počasí pro konkrétní místa si můžete vybrat, co je vám milejší.

Přijedete-li, možná objevíte místo, kam se budete rádi vracet.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.