Golf hrají stále častěji
i lidé v seniorském věku

Golf hrají stále častěji
i lidé v seniorském věku

16. 3. 2012

Golf už dávno není jen doménou manažerů a podnikatelů. Tento sport dnes provozují muži i ženy bez rozdílu věku, golfu propadli i ti, kteří jím pohrdali. Stačí, když se povede první hezká rána, po níž míček letí na vzdálenost sto metrů, a je rozhodnuto. Golf se stane vaší vášní. A zatímco lyže, běžky, basket, volejbal či tenis musí často lidé opustit ze zdravotních důvodů, golf je možné hrát do vysokého věku. To potvrzuje i Květoslav Strachota, jeden z předních českých golfových trenérů.

Na golfových hřištích jsou stále častěji vidět hráči v seniorském věku. Pozorujete i Vy, že golf přitahuje stále více seniorů?

Tento trend pochopitelně pozoruji a věřím, že dojde ještě k většímu nárůstu počtu hráčů v seniorském věku. Myslím, že k tomu vše směřuje, jelikož v zahraničí je to naprosto běžné, senioři v průměru tvoří přes padesát procent hráčské základny.

Trénujete i lidi starší pětapadesáti let? Je těžší trénovat seniory než mladé lidi nebo třeba děti?

Pochopitelně, že moji klientskou základnu tvoří i hráči starší pětapadesáti let. Klidně by jich mohlo být i více, jelikož to jsou velice dobří posluchači a velmi se snaží zdokonalovat. Vůči mladým lidem není v trénování prakticky žádný rozdíl až na někdy menší tělesnou pohyblivost a případná zranění. Trénink dětí je pochopitelně velice specifický a tím pádem trochu jiný.

Máte z praxe zkušenost, že se váš žák-senior stal dobrým golfistou?

Několik případů sportovních úspěchů u svých žáků pochopitelně mám, ale musíme brát v potaz, že ten, kdo s golfem začíná ve vyšším věku, to nedělá kvůli výsledkům, ale z jiných důvodů. Mezi ty hlavní patří pohyb v přírodě a kontakt se společností.

Mohou se lidé v seniorském věku ještě naučit dobře hrát, zvládne jejich tělo veškeré údery, které jsou při golfu zapotřebí?

Naučit se dá dobře v jakémkoliv věku, zvládnout spektrum úderu problém není. Jak již jsem zmínil, jen někdy omezená pohyblivost stojí za zkrácením úderu či jeho horší kontrole.

Jací jsou podle Vás senioři golfisté, jak se chovají na hřišti?

 Chování seniorských golfistů by mělo jít ve většině případů ostatním hráčům za vzor. Podle mě je to díky jejich psychické vyzrálosti a větší trpělivosti. Senioři mají také více času pro nastudování pravidel a etikety na hřišti.

Co byste doporučil starším lidem, kteří o golfu uvažují, ale netroufnou si oslovit trenéra?

Samozřejmě, aby jej určitě oslovili! Aby si našli ve svém okolí nejbližší hřiště či driving range a zkusili se dohodnout s místním trenérem na zkušební lekci. Sami si pak udělají představu, zda započnou spolupráci nebo se podívají po jiné nabídce.

Má smysl, aby se starší lidé učili golf sami bez trenéra?

Osobně si myslím, že není dobré, aby se golf začal kdokoliv učit sám, natož potom senioři. Může dojít k velké spoustě špatných návyků, které mohou vést až ke zdravotním problémům! Trenéra potom stojí mnoho času, aby vše uvedl do pořádku a někdy to už ani není možné.

Neodrazují seniory od golfu poměrně vysoké náklady na vybavení a na samotnou hru?

Kompletní vybavení je dnes otázkou několika tisíc a v porovnání s jinými sporty jde o průměrnou náročnost. Největším strašákem bývají členské a hrací poplatky. Téměř nikdo ale neví, že členem žádného klubu být nemusí a pokud se jím stane, tak ve většině klubů jsou seniorům odpuštěny roční poplatky. Na většině hřišť mají senioři zvýhodněné ceny, v průběhu sezóny pak nabízí kluby mnoho atraktivních výhod.

Jakou výbavu byste doporučil začínajícím golfistům – seniorům?

 Ohledně výbavy bych hlavně doporučil konzultaci s trenérem nebo odborníkem, který se zabývá servisem holí. Na trhu je mnoho nového či použitého vybavení. Důležité ale je, aby hole „seděly“ hráči jak z hlediska délky, tak také tvrdosti shaftu a jeho provedení. Až na výjimky by se měly používat grafitové shafty.

Senioři mívají na většině golfových hřišť cenově zvýhodněné fee, máte i vy jako trenér zvýhodněné ceny pro seniory?

Obecně zvýhodněné ceny pro trénování seniorů nemám. Zda pracujete s mládeží, mladými hráči nebo seniory není v praxi žádný rozdíl, protože nasazení musí být ve všech případech maximální. Ale vzhledem k tomu, že mně práce se seniory velice baví, dohoda slevy či výhodného balíčku je možná a často ji poskytuji.

 

Květoslav Strachota

Trenér golfu licence A – I. Třída

Golf začal hrát v roce 1993 mimo jiné díky tomu, že bydlel blízko jednoho z nejstarších českých golfových hřišť v Líšnici. „Na hřiště jsme nejprve chodili hledat míčky, poté, co jsem si hru poprvé vyzkoušel, mě golf doslova pohltil a vše ostatní šlo stranou,“ vzpomíná na své začátky Květoslav Strachota. Po deseti úspěšných letech jako amatérský hráč vstoupil v roce 2003 do řad PGA. „Potřeboval jsem se posunout dále, což již v amatérském golfu nešlo. Rozhodně jsem už tehdy věděl, že se chci golfem živit,“ říká. Také proto vystudoval fakultu tělesné výchovy na Karlově Univerzitě se specializací na golf a získal licenci A - I. Třídu. Díky absolvování tohoto studia je dnes Květoslav Strachota jedním z pěti profesionálů, kteří toto vzdělání v české PGA mají.

 

Hráčské úspěchy v amatérském golfu:

6.místo kvalifikace MČR na jamky Ostrava 2000

4.místo na MČR juniorů dorostu Karlštejn 1999

4.místo na MČR juniorů  dorostu Karlovy Vary 2000

8.místo na žebříčku ČGF v roce 2000

Třikrát zvolen golfistou roku GKL v letech 1998, 2000, 2001.

 

Hráčské úspěchy v profesionálním golfu:

2.místo Olympus PGA tour Malevil 2004

3.místo mistrovství PGA na rány Telč 2007

4.místo mistrovství PGA na rány Telč 2009

7.místo Pilsner Urquell Czech PGA Tour Mladá Boleslav 2010

golf sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.