V lesích již rostou dubové
hřiby, dříve než obvykle

V lesích již rostou dubové
hřiby, dříve než obvykle

25. 5. 2013

Milovníci hub již mohou vyrazit do lesů s košíky. Podle mykologů se v lesích objevily první dubové hřiby. V porovnání s předchozími sezonami je to o něco dříve, než obvykle. „Z lesů na Přerovsku si již například nosí první suchohřiby, kozáky či holubinky,“ řekl přerovský mykolog Jiří Polčák.

Plné koše domů sice lidé nepřinesou, na houbovou polévku či smaženici si ale znalí houbaři prý určitě nasbírají. „První dubové hřiby jsme našli v lesích už před 14 dny. Lidé to ještě nevěděli, v lesích tak nebyl takový boom, což nám vyhovovalo,“ uvedl Polčák.

V lesích se tak již nyní podle něj objevuje hřib dubový, hřib koloděj, hřib kovář, kozák topolový, suchohřib žlutomasý a plstnatý či křemenáč osikový. V lesích je k vidění i poměrně dost holubinek. „Ve velkém roste i pekárka, což je jedovatý druh žampionů. Neznalí houbaři je berou, otravy jsou sice lehké, ale k jídlu jsou nevhodné,“ podotkl Polčák.

Dubové hřiby se přitom v lesích ještě „potkávají“ s posledními jarními houbami jako je například čirůvka májovka. Lidé, kteří do lesů nyní zajít nestihnou, si mohou počkat až na hlavní houbařskou sezonu. Ta vypukne až v srpnu.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.