Noc kostelů zve na noční
bdění, rozjímání i kulturu

Noc kostelů zve na noční
bdění, rozjímání i kulturu

21. 5. 2013

Více než 1300 kostelů po celém Česku, tedy zase o něco víc než loni, otevře v pátek v noci své brány a poodhalí svá tajemná zákoutí. Jedenáct církví zve v neobvyklou dobu dospělé i děti na kulturní program, bdění, rozjímání nebo debaty v sakrálních prostorách. Například v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno nejméně 233 svatostánků. Bližší informace je možné nalézt na www.nockostelu.cz.

Noc kostelů je podle organizátorů pozváním pro každého, aby bez ostychu a zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat duchovní a umělecké bohatství. Nepůjde však jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby. "Noc kostelů má přiblížit křesťanství těm, kdo chtějí poznat Boha. Tak jako Bůh otvírá své srdce člověku, ať hledající naleznou otevřená srdce všech, kteří se nazývají křesťany," řekl dnes na tiskové konferenci pražský arcibiskup Dominik Duka.

Podle jeho slov jde o to, aby se tato akce stávala určitým mostem, branou do společností, které učí obě strany jistému dialogu, odbourávají předsudky, vytváří nová přátelství. "To si myslím je velmi důležité," dodal kardinál Duka. Během Noci kostelů má v plánu být v katedrále sv. Víta, ale chce také inkognito zavítat do dalších kostelů.

V Praze akci zahájí podvečerní zvonění zvonů. Církve pro zájemce opět připravily tematické okruhy návštěv kostelů - trasu metrem, jižní okraj Prahy, cestu po pražských varhanách, královskou cestu, noční kostely na kole, jednu noc v devíti církvích nebo cestu za patronem sv. Václavem.

Myšlenka pozvat kohokoli ve zvláštní dobu do kostela vznikla v Rakousku v roce 2005.

kostely
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.