V. J. Rott: vlastenec a zakladatel
moderního obchodního domu

V. J. Rott: vlastenec a zakladatel
moderního obchodního domu

18. 5. 2013

Za synonymum železářského ráje řemeslníků a kutilů, který "dodá vše" od šroubků a nářadí přes zařízení koupelen a nádobí až po sáňky, lyže či ponožky, platilo přes 150 let železářství U Rotta na Malém náměstí v Praze. Zakladatel tohoto prvního pražského moderního obchodního domu, velkoobchodník Vincenc Josef Rott, od jehož narození uplyne 18. května 200 let, také ve svém podniku jako první zavedl „české knihvedení“ a štědré sumy věnoval i na účely vlastenecké.

Architektonicky zajímavou budovu, v níž byla v roce 1488 vytištěna první česká pražská bible, koupil Rott v roce 1855. Slavné železářství v ní sídlilo až do roku 1996, kdy ho vystřídal dům lahůdek a tři roky nato české sklo, značkový porcelán a české granáty. Dnes je v tomto domě, který je bohatě zdoben freskami podle návrhů Mikoláše Alše a na fasádě stále nese jméno V. J. Rott, restaurace Hard Rock Café a hotel. Pražští radní si tímto vysloužili nejedno zdvižené obočí…

Obchodní dům první třídy

Velkoobchodník Vincenc Josef Rott se narodil 18. května 1813 v Českém Brodě. Původně pražský rod Rottů se na Českobrodsko vystěhoval v 16. století kvůli náboženskému přesvědčení a vrátil se do Prahy po 200 letech. Jeho rodová linie stojí za pozornost – jmenujme například Eustacha Rotta, dědečka Karoliny Světlé a Sofie Podlipské. Vincenc se vyučil ve zboží norimberském (železářském) a jako obchodní cestující poznal kromě Uher Švýcarsko, Itálii i Malou Asii.

V roce 1839 založil Vincenc Josef s bratrem Augustem obchod s hudebními nástroji, po roce ale z podniku odešel, aby si v listopadu 1840 v Praze na Malém náměstí otevřel firmu se zbožím železářským. Podnik mu utěšeně vzkvétal, a tak přenesl firmu v roce 1855 do protějšího vlastního domu U tří bílých růží. Za 30 let podnikání udělal Rott z podniku velkoobchod první třídy.

V otcově díle pokračoval zdárně syn Ladislav Rott, který obchod rozšířil o několik sousedních domů, jež spojil do jednoho. Vydával mimo jiné česko-německé ceníky (katalogy) a zaváděl české názvy řemeslnických nástrojů. Také další generace Rottů dům rozšiřovaly a zvelebovaly. Novorenesanční podoba domu je dílem architekta Eduarda Rechziegela z roku 1890. Přestavbou v letech 1922 až 1923 vznikla první prodejní hala se sklobetonovou kopulí v Praze, která je k vidění dodnes.

Rott dodá vše (pro spokojené manželství)

Největší slávu zažil Rottův obchod ve 30. letech minulého století. Rodinná akciová společnost se řídila heslem "Rott dodá vše" a dodávala na 70 tisíc druhů kovového zboží. Ve třech patrech našli zákazníci například i výstroj pro rybáře či hokejisty, vybavení pro domácnost i hotel. "Dobrá kuchyně – spokojené manželství", hlásala jejich reklama na čtyřhranné nádobí REFO, nedostižné SFINX či nezničitelné NONOXYD. Obchod zaměstnával přes 170 zaměstnanců, kteří denně obsloužili až 2000 zákazníků osobně a stejný počet písemně. Několika auty firma zajišťovala rozvážku zboží zákazníkům v celém Československu.

Pověst železářství U Rotta nezničila ani léta komunistického hospodaření. Potomkům zakladatele, Vladimíru Rottovi a Janě Outratové, manželce bývalého senátora Edvarda Outraty, se však po roce 1989 už rodinnou tradici nepodařilo obnovit a o zprivatizovanou firmu nakonec přišli. Převálcovaly je velkoplošné hobbymarkety, kterým v centru metropole není možné cenově konkurovat.

Ale tradiční čeští kutilové nemusejí věšet hlavu. Prodejna Železářství U Rotta, kde své práci rozumí, pořád existuje – ve vedlejší Linhartské ulici.

slavné značky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.