Co dělá pro seniory
město Česká Lípa?

Co dělá pro seniory
město Česká Lípa?

14. 3. 2012

Město Česká Lípa řeší a finančně podporuje problematiku seniorů především prostřednictvím příspěvkové organizace Sociální služby města České Lípy. Kontaktní osobou je Mgr. Eva Stehlíková, ředitelka, reditelka@ssmcl.cz.

Kromě toho se vedení radnice pravidelně setkává se seniorskými jubilanty na neformálních posezeních, kde si vyslechneme a projednáme jejich  každodenní starosti a problémy  a přijímáme podněty ke zlepšení péče o seniory v našem městě. S úctou ke stáří a věku pravidelně zveřejňujeme blahopřání k životnímu jubileu oslavenců v městských novinách. Pro staré a zdravotně postižené občany města pravidelně organizujeme zájezd za kulturními a přírodními památkami našeho okolí.  

Níže jsou uvedeny některé významnější aktivity pro seniory, včetně fotodokumentace:

 1)      V prostorách příspěvkové organizace funguje Klub důchodců, Školní 2213, Česká Lípa,  kde senioři užívají dvě klubovny, samostatné a bezbariérové WC, kuchyňku a dvě šatny. Kapacita je 45-50 míst a naplněnost se odvíjí od připraveného programu. Senioři, kteří využívají možnosti zapojit se do zajištěných společenských, kulturních a jiných zájmových činností mají k dispozici PC s připojením na internet, nově zbudované petangové hřiště a využívají rozlehlé prostory zahrady včetně možnosti letního grilování a venkovního „tanečního parketu“ s instalovanými ruskými kuželkami. Chod Klubu důchodců zajišťuje výbor zvolený z řad seniorů, který navrhuje program pro roční práci a koordinuje své vlastní akce jako např. pravidelné přednášky, taneční zábavy, setkávání s přáteli z KD z okolních města a obcí apod. Kontakt na zástupce KD: Baranovičová Eugenie, předsedkyně klubu, 487 853 945.

 2)      V rámci pořádání Městských slavností příspěvková organizace již tradičně organizuje Sportovní hry seniorů, ze kterých se v posledních letech stala dokonce mezinárodní soutěž. Zúčastňují se jich kromě družstev seniorů z okolních sociálních zařízení také družstva z partnerských měst z polského Boleslawiece  a slovenského Bardějova. Rovněž tak se senioři z českolipského Klubu důchodci zúčastnili Sportovních her města Bardějov, kde po dlouhé cestě a i přes nepřízeň počasí podali  skvělý výkon.

 3)      Vzhledem k tomu, že v našem městě nemáme pobytové zařízení pro seniory, pouze zařízení s pečovatelskou službou, řešíme potřebu celodenní péče o seniory postupnou rekonstrukcí bytových jednotek v Domě s pečovatelskou službou na plně bezbariérové. V současné době máme dvě upravené bezbariérové bytové jednotky. Kromě toho máme k dispozici jeden pokoj Krizových lůžek, který je určen pro seniory v tíživé sociální situaci, pro případ živelní pohromy a pro seniory, kteří čekají na umístění do pobytového zařízení pro seniory. V obou zařízeních s pečovatelskou službou máme vybavené dvě bytové jednotky jako pokoje pro hosty, určené k přespání příbuzných obyvatel zařízení.

Mgr. Hana Moudrá, starostka města Česká Lípa

 

Oslovili jsme představitele měst a obcí s dotazem, co udělali v  posledních letech pro své seniorské spoluobčany. Na tomto místě budete moci nacházet příspěvky vedení měst a obcí.


Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%