Putování po řeckých ostrovech:
Kefalonie, ostrov pro koupání

Putování po řeckých ostrovech:
Kefalonie, ostrov pro koupání

17. 5. 2013

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána. Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

Kefalonie je oblíbená především italskými a britskými turisty, Češi ji teprve objevují. Pro ty, kteří místo hotelových komplexů, diskoték a barů hledají klid, je jako stvořená. Ovšem i tady, podobně jako na řadě jiných řeckých ostrovů platí, že je třeba pozorně vybírat místo, kde dovolenou strávíme. Kefalonie je rozmanitá a některé cestovní kanceláře nabízejí ubytování v nevzhledných místech těsně vedle letiště, daleko od pláží či v místech, kde vlastně není kam jít.

Argostoli a předměstí Lassi

Takže, když vycházíme z předpokladu, že hledáme ideální místo pro turistu středního či vyššího věku, který žádá pěknou pláž se snadným přístupem a pohodové večerní vycházky v tradičním řeckém prostředí, jako to pravé místo se jeví okolí hlavního města Argostoli. Přesněji, jeho předměstí Lassi. Je sice také blízko letiště, ale je tady klid. Je tvořeno několika zátokami s plážemi přímo luxusními. Jsou malé, oddělené skalisky. Na některých je možné si pronajemout slunečníky a občerstvit se v obyčejných bufetech přímo u moře, na jiných najdeme naprosté soukromí. Lassi tvoří vlastně rozeklané pobřeží, ale výhodou je, že přístup k plážím je snadný, pohodlný. Žádný strach, šplhání po skalách není nutné. I když, kdo chce, může si ho dopřát a najde tak plážičky jako z reklamních katalogů. Jediné, čím tady člověk může být zklamán, je fakt, že Lassi nemá tradiční přímořskou kolonádu vedoucí podél pobřeží, na jaké bývají lidé zvyklí třeba z chorvatských letovisek.

Lassi je vlastně jedna dlouhá silnice lemovaná obchody a restauracemi. Je tady znát převaha britských turistů, což není na škodu, ba naopak, protože se především jedná o Brity středního a vyššího věku. Zkrátka, počítejme s tím, že tady na promenádě budeme potkávat hodně uctivě zdravících britských penzistů. Výsledkem je, že v Lassi je pohoda, klid, ve zdejších restauracích se servíruje anglický čaj, anglické snídaně a hranolky. Za deset minut se odtud dá dojet do hlavního města Argostoli, kde se konají velké trhy. Spojení autobusy je časté a také mezi Lassi a Argostoli pendluje řada taxíků. A v pohodě se tam dá vyrazit i pěšky. Mimochodem, lze tam dojít také oklikou podél pobřeží, protože se nacházíme na poloostrově, úzkém výběžku do moře. Je to sice asi hodinová vycházka, ale stojí za to, neboť vede olivovými háji a pokračuje kolem majáku na mysu Fanari. A to už je hodně romantická záležitost, která nadchne i velmi zcestovalé turisty.

Lixoury je pro romantiky

Kdo hledá úplný klid, může volit nedaleké městečko Lixouri, které je na vedlejším poloostrově, a mezi ním a Argostoli panuje čilá lodní doprava. V okolí Lixouri je řada míst, kde jsou apartmány a hotýlky pro turisty, je však třeba počítat s tím, že sem by měli vyrazit opravdoví hledači klidu a přírody. Například osada Xi je tvořena jen pár domy a apartmány, ovšem nádherná pláž a výhledy do okolí jsou v tomto případě cennější než luxusně vybavené turistické středisko. Zkrátka, Kefalonie je pro romantiky jako stvořená.

Vyplatí se také využít nabídek cestovních kanceláří na výlety po ostrově nebo si půjčit auto a vyrazit po vlastní ose. Kefalonie je totiž ostrov velmi rozmanitý, najdeme v ní kláštery v horách i překrásné pláže, ale třeba také romantickou vesničku Fiskardo, ve které budeme mít pocit, že jsme vstoupili do starého obrazu.

České cestovní kanceláře nabízejí často pobyty v letoviscích Poros a Skala. Nejsou špatné, koupání je tady pěkné, ale nepočítejme, že bychom si tady užili typické řecké atmosféry, případně, že by odtud bylo kam vyrazit. Na Kefalonii vůbec nečekejme antické památky, typické pro jiné řecké ostrovy. S tím je třeba se předem seznámit, abychom nebyli zklamáni. Kefalonie je ostrov spíše evropský, podobný více Itálii či Chorvatsku než třeba Krétě či Kosu, na kterých o historii doslova zakopáváme na každém kroku. Kefalonie má za sebou ničivá zemětřesení, a tak tady moc s výlety do historie nepočítejme. Na Kefalonii proto vyražme především za klidem a za koupáním, protože zdejší pláže jsou opravdu unikátní a čisté.

Na Kefalonii se dá ubytovat v hotelových komplexech se službami all inclusive, jenže, jak už to bývá, ty jsou zpravidla v místech, kde široko daleko není nic než pláž. Naopak místa jako Lassi či okolí Lixouri nabízejí apartmány a studia s vlastním stravováním. Je na každém, co si vybere, ceny v obchodech a tavernách jsou tady jen o něco vyšší než v Česku, takže občasná večeře v restauraci nikoho nezruinuje. A vybavení kuchyněk v apartmánech je na velmi vysoké úrovni, což na Kefalonii platí pro většinu ubytovacích zařízení. No, je jasné proč, tady jsou zvyklí na britské turisty vyššího věku, kteří jsou zase zvyklí cestovat a nedají se jen tak ošálit. V posledních letech začaly vozit turisty na Kefalonii i cestovní kanceláře z Česka, takže se tento ostrov může stát příjemnou změnou pro ty, kteří mají rádi Řecko, ale zároveň hledají něco nového.

 

Řecké ostrovy jsou vedle Chorvatska nejoblíběnější destinací pro letní dovolenou u moře. Nádherné pláže, vynikající kuchyně, ale i celá řada památek a pozůstatků dávné histrorie. Ideální místo na dovolenou i pro seniory. Hana Charvátová projela většinu řeckých ostrovů, ty nejkrásnější vám představí prostřednictvím seriálu. Příště budeme putovat po ostrově Samos. 
Seriál o Řecku
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%