Oblouk

Oblouk

8. 5. 2013

Máj, narodil se Máj a příroda rozkvetla do krásy. Odstíny zelené se prolínají, nejen kytičky soutěží, která je barevnější, voňavější prostě nejkrásnější, ani stromy nezůstávají pozadu a obalují se květy. Pro mne má zvláštní kouzlo květ kaštanu, snad proto, že přináší potěšení nejen na jaře, ale i na podzim.

Květy se objevují na 10 až 15 letých stromech a jako svíce svítí na stromě podobajíce se svíčkám na vánočním stromečku. Jejich barva je bílá, někdy s růžovým nebo žlutým nádechem. V květenství je mnoho jalových prašníkových květů, které mají za úkol pouze zvětšovat květenství a podporovat nápaditost a přitažlivost pro hmyz. Ovšem neméně přitažlivé jsou pro korzující páry v parcích či kaštanových alejích.

Kaštan, lidově koňský kaštan, divoký kaštan, planý kaštan neboli Jírovec maďal obecný ač není náš původní strom, patří mezi naše velmi oblíbené stromy.  Jeho domovinou je Turecko a severní Řecko. Teprve v druhé polovině 16. století se dostal do Paříže a první kaštany byly vysazeny ve Vídni teprve roku 1576. Z Vídně se zanedlouho dostal do Čech a záhy zde zdomácněl. Kaštan je nazýván koňským proto, že turečtí vojáci plody kaštanu krmili své koně. Kaštan, mohutný strom, dosahující až velikosti 30 m kvete v květnu a červnu. Listy jsou dlouhé až 20 cm a široce dlanité.

Co se nám vybaví, vyslovíme-li slovo kaštan? Především plody, hnědé hladké lesklé kaštany, které jsme každoročně sbírali, a troufám si říci, že stále každoročně sbírají všechny generace nejen pro krmení zvěře, ale nezapomněli jsme ani vložit několik do kapsy pro štěstí. Podle pověry mají chránit před zlem, dokud neztratí lesk. Vzpomínka na školní léta. Snad každý z nás si v dětství vyrobil z kaštanů nějaké ty postavičky nebo zvířátka. Možná Kaštánek, jméno koně z pohádky Třetí princ nebo ledové kaštany, sladká pochoutka, kterou milují děti i dospělí. Někomu zase hospůdka U Kaštanu a gurmánům jedlé kaštany pečené, vařené, výborné recepty, vepřové nudličky s kaštany, plněná perlička na kaštanech a mnohé další. V neposlední řadě různé léčivé prostředky vyrobené z plodů či květů. A mně se navíc vybaví jednoduchý kalendář. Proč kalendář? Obloukem spojí dvě roční období.

Když se na kaštanu objeví bílé svíce květů, jaro je už v plném proudu, a když ze stromu začnou padat kaštany, začíná podzim. Zatím však budeme plnými doušky užívat krásy jara, abychom si je na podzim při pohledu na kouzelně lesklé a hladké plody kaštanu připomněli.
Sladké májové dny a večery. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%