Putování po řeckých ostrovech: 
Kos, ostrov památek a pláží

Putování po řeckých ostrovech:
Kos, ostrov památek a pláží

9. 5. 2013

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána. Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

Při cestě na ostrov Kos je dobré vybrat si místo co nejblíže jeho hlavnímu městu. To je totiž malebné, velké tak akorát, aby se dalo v klidu za týden celé prozkoumat. A vyrazit do něj v noci je nezapomenutelný zážitek. Což je poněkud komplikovanější, když je turista ubytován v něktrém z komplexů na druhém konci ostrova. Když jsme městu blízko, odpadá starost o to, kdy jede v noci zpět poslední autobus, kolik stojí taxík, zda nás cesta a následné procházky příliš neunaví a podobně.

Lambi jako základna

České cestovní kanceláře často vozí turisty právě do komplexů, které jsou v místech, kde kromě nich nic není. V tomto je totiž právě Kos zrádný. Kdo si představuje romantické vesničky plné zákoutí s typickými řeckými tavernami, bývá zklamán. Kos, to jsou pláže, u nich kvalitně vybavené hotely a v okolí nic. Takže pozor, když si vybíráme dovolenou právě tam, vyplatí se zadat si na internetu v Google mapách přesný název a místo hotelu, o kterém uvažujeme, a ono se nám pěkně zobrazí, jestli je v pustině nebo ne. Tyto dobře vybavené hotelové resorty jsou fajn pro rodiče malých dětí, kteří si chtějí odpočinout a proležet týden u bazénu s vědomím, že se o děti starají týmy animátorů. Člověk, který si pod pojmem dovolená v Řecku představuje něco trochu jiného, je ale zklamán.

Vhodným tipem pro ty, kteří chtějí odpočívat, ale také poznávat, aniž by museli ve vedru zdolávat náročné cesty, je letovisko Lambi. Je vzdáleno necelé dva kilometry od hlavního města, se kterým je spojeno častou autobusovou dopravou. Za necelých pět minut jsme z Lambi přímo v přístavu hlavního města a můžeme v něm trávit příjemné večery procházkami nebo posezením v přístavu a pozorováním lodí. Město Kos je opravdu nádherné, dominuje mu stará pevnost a jsou v něm volně přístupné antické vykopávky. Kdo má rád typické tradiční Řecko, bývá nadšen. Výhodou je, že Kos nepatří mezi nejdražší řecké ostrovy, naopak, ceny jsou tady ve srovnání třeba s hlavním městem Rhodosu či Korfu mírné a kávu v taverně běžně pořídíte za dvě eura i méně.

Samotné letovisko Lambi sice není nijak malebné, jde vpodstatě o obyčejnou ulici lemovanou obchody a hotýlky, jeho velkou výhodou však je pláž. Je krásná, písčitá, s mírným vstupem do vody. Moc na ní nefouká, ale co je hlavní a výjimečné, jsou na ní stromy. Hodně stromů, rostou přímo v písku. Takže odpadá starost o slunečníky a pronájem předražených lehátek pod nimi. Stačí rozložit ručník, karimatku nebo si pronajmout jen lehátko bez deštníku a uložit se na něm pěkně do stínu stromů. To se podaří na málokterém místě u moře. Směrem k hlavnímu městu je na pláži ve stromech ukryta restaurace zbudována ze starého větrného mlýna. Je to unikátní stavba a dá se v ní pěkně posedět u ledové kávy nebo si dát lehký oběd, když si chce člověk odpočinout od slunce na pláži. Je celá ve stínu, hraje v ní tichá hudba, jen je škoda, že ji hodně návštěvníků Lambi vůbec neobjeví, jak je utajená.

Na výlet do Turecka

Pozor na letoviska, která leží na cestě z hlavního města na opačnou stranu než je Lambi. Hotýlky v nich jsou pěkné, spojení do města je také dobré, jenže pláže jsou v nich kamenité a je do nich dosti obtížný přístup, což nám v cestovních kancelářích obvykle neřeknou.

Výhodou blízkosti hlavnímu městu Kos je i další skutečnost. Z Kosu je výborné spojení s Tureckem. Téměř každý den k jeho břehům vyráží několik výletních lodí. Cesta trvá přes hodinu, lodě se vrací zpět okolo čtvrté odpoledne, takže výletníci mají dost času strávit den v tureckém městě Bodrum. To by si neměl nechat ujít nikdo, kdo tráví dovolenou na Kosu. Bodrum je ideální místo k procházce starými uličkami plnými typických tureckých obchodů. Pravda, v letním vedru je to trochu náročné, ale výhodou je, že loď kotví v přístavu a nákupní zóna i historické památky jsou těsně u něj, takže odpadá další složitý přesnun. Není se třeba samostatného cestování bát, prodejci lodních lístků mají vše dobře zorganizované, domluví se nejen anglicky a německy, ale také rusky i italsky, vše je srozumitelně popsáno na cedulích u lodí v přístavu Kos. Zkrátka, výlet z Kosu do Bodrumu zvládne i úplný cestovatelský začátečník. Jen pozor, na lodi to hodně fouká, pluje se po otevřeném moři, takže šátky na hlavy sebou. V Bodrumu je spousta tichých kaváren a míst ve stínu, kde se dá nějaká ta hodinka v poledním vedru příjemně přečkat.

Kos je tedy ideálním místem pro každého, kdo si od dovolené slibuje hlavně klid a pěkné koupání s občasným večerním výletem do historického města, případně s poznáním sousedního Turecka. Jde jen o to předem si zjistit, jak je hotel blízko hlavnímu městu a jak snadno či nesnadno z něj bude večer dostupné.

 

Řecké ostrovy jsou vedle Chorvatska nejoblíběnější destinací pro letní dovolenou u moře. Nádherné pláže, vynikající kuchyně, ale i celá řada památek a pozůstatků dávné histrorie. Ideální místo na dovolenou i pro seniory. Hana Charvátová projela většinu řeckých ostrovů, ty nejkrásnější vám představí prostřednictvím seriálu. Příště si budete moci přečíst o Korfu.
Seriál o Řecku
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.