Příspěvkové lázně

Příspěvkové lázně

8. 5. 2013

Lékař vám vystavil poukaz na příspěvkové lázně a vy nevíte, co všechno budete hradit? Zde máte kvalifikovanou odpověď přímo z VZP. Otázka přesně zní: Lékař mi vystavil návrh na příspěvkové lázně. Prý nebudu hradit pobytový regulační poplatek ve výši 100 Kč denně, ale jen třicetikorunové regulační poplatky. I ty se platí denně?

Regulační poplatek 100 Kč za den pobytu opravdu nebudete v případě příspěvkové lázeňské péče hradit. Hradí ho jen pacienti léčící se v lázních v rámci komplexní lázeňské péče, při které jsou ze zdravotního pojištění hrazeny veškeré náklady včetně ubytování a stravy, na rozdíl od péče příspěvkové, u které je ze zdravotního pojištění hrazeno standardní vyšetření a celé léčení, ale ubytování a stravu hradí pojištěnec. Pacienti „příspěvkoví“ hradí jen třicetikorunové poplatky za provedená klinická vyšetření u lékaře v lázeňském zařízení. Zpravidla se jedná o vstupní vyšetření, jedno kontrolní v průběhu pobytu a výstupní vyšetření. Při komplexní lázeňské péči pacienti naopak neplatí tyto poplatky za jednotlivá vyšetření, stejně jako pacienti při hospitalizaci v nemocnici nehradí poplatky za jakákoli další vyšetření.

Stokorunové regulační poplatky za každý den, ve kterém je poskytována lůžková péče včetně lůžkové lázeňské léčebně rehabilitační péče, nejsou započitatelné do ročního limitu 5000 Kč (resp. 2500 Kč u osob do 18 a nad 65 let), třicetikorunové poplatky za vyšetření ano. Případné poplatky za nadstandardní ubytování nebo služby (za jednolůžkový pokoj, TV, lednici atd.), jsou pak pouze věcí dohody pacienta a poskytovatele a do zmiňovaného limitu se nezapočítávají.

Podotýkáme ještě, že klinickým vyšetřením, za které pacient hradí regulační poplatek 30 Kč, je též vyšetření spojené s vystavením návrhu na komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Tento poplatek je do limitu započitatelný.

Tak pravil Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP.

Možná to bude "lázeňáky" zajímat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.