Bodrý Jožka „su“ Černý
slaví kulatiny a vyhlíží jaro

Bodrý Jožka „su“ Černý
slaví kulatiny a vyhlíží jaro

11. 3. 2012

Oblíbený folklorní zpěvák Jožka Černý z Čejče na Hodonínsku oslaví ve středu 70. narozeniny. Stále koncertuje, sjíždí řeku Dyji na kánoi, chodí rád do přírody. Velkým potěšením je pro něj nyní zpívání českých a slovenských písniček pro děti, u kterých mu kritika dělá pětiletá vnučka.

„Musím zaklepat, zdravotně jsem na tom velmi dobře. Lékař mi nedávno dělal testy a říkal, že mám výsledky jako nějaký sportovec,“ řekl s úsměvem agentuře ČTK lidový zpěvák. Ještě donedávna hrál fotbal s klubem Amfora a v létě jezdí na kánoi po řece Dyji. Přiznal však, že v poslední době má rád své pohodlí a čas tráví nejraději s rodinou - manželkou, dětmi, vnukem a malou vnučkou. Ta mu také byla pomocnicí v jeho nedávném projektu.

„Natočil jsem desku českých a slovenských písniček pro děti. Moje pětiletá vnučka byla u toho a teď zpívá a rozumí česky i slovensky, z čehož mám velmi dobrý pocit,“ řekl Černý.

Znalost češtiny na Slovensku a slovenštiny v Česku je podle něj důležitá. „Je skvělé, že se řeči prolínají. Su hrdý na to, že su československý zpěvák,“ dodal.

Ke zpívání ho prý rodiče vedli odmalička, dostal od nich také jako dar svůj hlas. „Nemusím se o něj nějak příliš starat a slouží stále dobře,“ řekl. Na koncertech pro „dospěláky“ zpívá hodinu dvě hodiny bez přestávky a nedělá mu to prý problémy. Posledních dvacet minut koncertu obvykle hraje písničky, které natolik zlidověly, že si je vyvolává samo publikum.

O Černého popularitě svědčí i to, že se prý ještě nikdy nesetkal s prázdným sálem. Na koncertech potkává posluchače všech generací. „Mladí lidé se k folkloru vrací a já jsem za to rád. Skupují po vesnicích kroje, jdou v nich do kostela, na šlahačku. Je to skvělé, mohou tak cítit určité spojení s místem a hrdost na svůj původ,“ vysvětlil.

Nyní se zpěvák nejvíc těší na teplé jaro. „Jaro je pro mě naprostý start. Ráno brzy vstanu a hned musím ven, kde jsem až do oběda. Bývám u řeky, kde nám bobři shazují stromy, tak chodíme s kamarády na dřevo,“ popsal svůj den Černý.

Do budoucna by si přál hlavně zdraví a spokojenost pro sebe i své posluchače. „Su rád, že mohu stále zpívat a rozdávat lidem na koncertech radost. Doufám, že tomu tak bude i nadále,“ dodal.

hudba zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...