Jak to vlastně je?

Jak to vlastně je?

5. 5. 2013

Věříte lidovým pranostikám?Já ano.Jsem někdy jako teta Kateřina ze Saturnina, kterou tak pěkně ve filmu ztvárnila Jana Synková. Skoro na každou situaci mi v hlavě vyskočí nějaká pranostika nebo pořekadlo. A jak jinak v tyhle dny.

Je zima, pršavo a převážně pošmourno - "studený máj, ve stodole ráj." Celé roky věřím, že kytičky, stromy, obilí a všeliké rostlinstvo nabírají síly a pijí a dýchají ten déšť a vlhký vzduch a těší se na teplo, na sluníčko a ukládají si to mokro do komůrek a pokojíčků ve spodních patrech. A věří, že přežijí i občasné sucho, ale hlavně se budou koupat ve sluneční lázni. Tak takhle si to představuju každý rok i já a také věřím, že léto bude krásné a teplé a občasné noční deštíky osvěží vzduch a veškerou zeleň.

Ale! Před pár dny mocně narušila mou důvěru právě v tuto pranostiku moje kamarádka Jarmilka. Když jsme si na skypu povídaly a navzájem si ztěžovaly na zimu, déšť a nevlídno a že musíme večer přitopit, protože u telky se nedá vydržet a já jen tak mimochodem prohodila "ale Jaru neboj, vždyť - studený máj, ve stodole ráj." A ta moje Jarmilka na to, že prý je to trochu jinak." Je to rada pro májové milence, když je na randění zima. Stodoly v máji bývají vyklizené, připravené na příští úrodu, někde ještě s posledními zbytky sena. A tak ti mladí, aby nenachladli někde na vlhkých mezích, měli tuhle vlastně jedinou možnost."

No, něco na tom je, ale já jsem holka z města, my jsme mrzli v parcích. Tedy dnes už je to úplně jinak, ale tehdy...Však jsou to lidové pranostiky z dávných dob. Nakonec jsem dala Jarmilce za pravdu, ono to jde vyložit všelijak. Ale tak je to vlastně se vším, a snad je to dobře. Nebo ne?

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%