Mozková mrtvice: co můžeme
udělat pro sebe či své blízké?

Mozková mrtvice: co můžeme
udělat pro sebe či své blízké?

7. 5. 2013

Cévní mozková příhoda (CMP), mrtvice či „mozkový infarkt“ je jedno z nejzávažnějších onemocnění v zemích západní civilizace včetně Česka, kde je druhou nejčastější příčinou úmrtí.

„Za rok na něj umírá více než 11 tisíc osob, přepočteno na den je to 32 úmrtí denně. To je každý den jeden autobus padající do propasti,“ říká profesor Richard Češka z první lékařské fakulty University Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Praha.

Hospitalizací s touto diagnózou je v Česku téměř 60 tisíc za rok, praktičtí lékaři registrují ročně 26 tisíc nemocných. Co je skutečně téměř neuvěřitelné, je délka pracovní neschopnosti u nemocného s CMP, která činí průměrně 153 dní.

Důležitá je rychlost

Co vlastně znamená cévní mozková příhoda? Je příčinou nedostatečného zásobování mozku krví
a následně se rozvíjející ztráty mozkových funkcí. Typy mozkových příhod lze rozdělit do dvou hlavních kategorií: ischemické mozkové příhody (nastávají následkem přerušení přítoku krve, způsobeného ucpáním cévy) a krvácivé mozkové příhody (při protržení cévy způsobujícího krvácení do mozku. Důsledkem CMP jsou kromě smrti velmi často dlouhotrvající paralýza, porucha kognitivních funkcí a invalidita, které závažným způsobem ovlivňují kvalitu života daného pacienta i jeho rodiny.

Jestliže mozková příhoda začíná, je třeba si to uvědomit a co nejrychleji se dostat do specializované péče. Urgentní léčba v komplexním cerebrovaskulárním centru je tím úspěšnější, čím dříve ji nemocný dostane. Proto je třeba znát základní příznaky, a pokud si jich všimneme, okamžitě volat rychlou záchrannou službu.

Americká společnost pro CMP vytvořila snadnou pomůcku pro diagnostiku základních příznaků, která je znázorněna na obrázku. Pojem, který bychom si měli pamatovat, je FAST ( Face – tvář, pokleslý koutek, vytékající sliny, Arm – paže, neschopnost udržet předmět, asymetrie pohybu pravé a levé paže, Speech – řeč, neschopnost mluvit nebo i obtížné rozumění řeči, Time – co nejrychlejší transport).

„V každém případě je skutečně zásadní, aby byla nemocnému co nejrychleji poskytnuta pomoc. Takzvaná trombolýza se může provést pouze do 4,5 hodiny od vzniku příznaků, další léčebné metody ještě za 6-8 hodin. Ale čím později, tím hůře! Platí, že ČAS JE MOZEK. Musíme si uvědomit, že každou minutou zanikají 2 miliony mozkových buněk a je zničeno na 14 milionů nervových spojení,“ varuje profesor Richard Češka.

Nebezpečná fibrilace

I když je léčba účinná, přece jen je nesrovnatelně lepší, když dokážeme mrtvici předejít. Na jejím vzniku se podílí především rizikové faktory jako zvýšený krevní tlak, kouření, cukrovka nebo zvýšený cholesterol. Významné riziko představuje také nejčastější porucha srdečního rytmu, takzvaná fibrilace síní, k níž dochází při nepravidelném stahování horních oddílů srdce. Jelikož se síně během fibrilace nedostatečně vyprazdňují, krev jimi neprotéká uspořádaně a vzniká nebezpečí vytvoření krevní sraženiny. Ta může krevním řečištěm doputovat až do mozku a vyvolat cévní mozkovou příhodu.

Fibrilace síní zvyšuje riziko CMP až pětinásobně a pacienti s touto diagnózou jsou vysoce ohroženi těžkou formou mrtvice.

V současné době je k prevenci fibrilace síní nejčastěji podávána léčba antagonisty vitaminu K (AVK), označovanými také jako perorální antikoagulancia (například warfarin) a kyselinou acetylsalicylovou.

Antagonisté vitaminu K jsou účinnou terapií v případě, že jsou podávány správným způsobem. Mezi  AVK, potravinami a některými léčivy dochází často k nežádoucím interakcím. Rozmezí mezi účinnou dávkou a dávkou, působící nepřijatelně vysoké riziko krvácení, je velmi úzké. Z tohoto důvodu je nezbytné pacienty, užívající AVK dlouhodobě monitorovat.

 

ICTUS – cesta naděje
Pomoc s návratem do plnohodnotného života nabízí lidem postiženým cévní mozkovou příhodou nezisková organizace ICTUS, která byla založena v roce 2007. Společnost organizuje řadu aktivit, vzdělávacích akcí a poskytuje cenné rady a informace pro pacienty s CMP i jejich blízké, ale i pro širokou veřejnost. Organizaci ICTUS vedou lidé, kteří sami mrtvici prodělali a mají tedy vlastní zkušenost s touto nemocí a s průběhem uzdravování.

Hlavní aktivitou je organizování pobytů s rehabilitační náplní. Každoročně se pořádá několik týdenních pobytů ve vojenských zotavovnách v Bedřichově nebo na Měříně. V rámci programu se zaměřuje především na plavání a cvičení ve vodě. Pacienti rehabilitují také prostřednictvím speciálních cviků s balony, míči nebo nestabilními plochami. Součástí rehabilitace je v zimním období také lyžování se speciálně proškoleným instruktorem. Především v plavání mají tyto pobyty velmi dobré výsledky a jsou prospěšné pro pohybové zdokonalování pacientů a pro jejich sebedůvěru. Důležitou součástí pobytů je také setkávání lidí se stejnými problémy, jejich komunikace a výměna zkušeností. ICTUS nabízí svým členům i výlety, plesy, sportovní a zážitkové akce pro handicapované.

„Organizaci ICTUS jsme založili, protože máme vlastní zkušenosti s cévní mozkovou příhodou. Prošli jsme si celým léčebným a rehabilitačním procesem a dokážeme tak objektivně posoudit, co v České republice chybí a co je potřeba postiženým CMP nabídnout,“ říká zakladatel organizace Jan Dohnálek.

 

Důsledky cévní mozkové příhody
33 %                                      fatální (smrtelné)
50-60 %                               pětileté přežití
15 %                                      porucha řeči
22 %                                      porucha chůze
45 %                                      hemiparéza (ochrnutí na polovinu těla)
25-50 %                                závislost na cizí pomoci

mozková mrtvice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.