Malý lexikon sekaček
aneb Jaký stroj vybrat

Malý lexikon sekaček
aneb Jaký stroj vybrat

30. 4. 2013

Jak je v Evropě všeobecně známo, Češi jsou národem milovníků zahrad. S tím souvisí vysoká poptávka po zahradní technice a pochopitelně odpovídající nabídka prodejců. Výběr je skutečně široký a poskytuje možnost zvolit stroj přesně podle konkrétních potřeb. Dvojnásob to platí o sortimentu sekací techniky. Abyste se mohli co nejsnáze orientovat, přinášíme vám na následujících řádcích přehled různých stylů a způsobů pojetí sekaček, které lze na našem trhu pořídit.

Strunové sekačky

K dosekávání a zarovnávání malých travnatých ploch jsou určeny strunové sekačky. Používat je můžete k likvidaci různých trsů či pruhů trávy podél plotů, záhonů, skalek nebo chodníků. Jejich unikátní konstrukce, nastavitelnost v mnoha směrech a nízká hmotnost umožňují snadnou práci také v zastrčených zákoutích a na jinak těžko přístupných místech. Strunové sekačky bývají ve většině případů osazeny elektromotorem, ale lze také zvolit akumulátorový model, který ke svému životu nepotřebuje přívod elektřiny.

Bubnové sekačky

Pokud se pravidelně potýkáte s vysokou trávou, měli byste se poohlédnout po bubnové sekačce. Využijete ji všude tam, kde se tráva seká jen několikrát do roka a kde není třeba úzkostlivě dbát na pěstěný vzhled a dokonalý střih. S ohledem na co nejmenší námahu při práci doporučujeme modely s vlastním pohonem, tedy takové, které před sebou nemusíte tlačit. Nejkvalitnější stroje jsou vybaveny silnými pohonnými jednotkami americké nebo japonské provenience (Briggs  & Stratton respektive Honda). Bubnové sekačky zlikvidují i velmi tuhé a houževnaté stvoly. Posečenou trávu (vysokou až 150 cm) potom zarovnají do řádků, v nichž snadno proschne a lze ji dále využít.

Vřetenové sekačky

Nepříliš rozšířeným typem strojů v našich končinách jsou vřetenové sekačky, které stébla nesekají, ale v podstatě stříhají. To je pro trávu nejlepší, nevýhodou ovšem zůstává, že tyto sekačky špatně zvládají vyšší trávu, takže zejména ve vegetačním období se s nimi musí sekat téměř obden. V závislosti na velikosti pozemku lze vybírat mezi elektrickými a benzinovými „vřetonovkami“, pro obzvláště malé plochy je k zamyšlení varianta bez motoru, tedy poháněná lidským úsilím.

Rotační sekačky

Jednoznačnou stálicí českých zahrad jsou rotační sekačky, pestrá množina strojů různých technických úrovní a výbav. Pojící prvek této množiny představuje nůž rotující v šasi stroje. Podle typu motoru se rotační sekačky dělí na elektrické a benzinové.

Výhodou modelů poháněných elektromotorem je tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu. Na trhu najdete i několik technologických „zajímavostí“ jako například Blue Power 37 E od Wolf Gartenu, jehož kolektorový elektromotor dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W. K dalším přednostem patří výborné výsledky při sečení, sběru a mulčování, které dosahuje zásluhou zdvojeného nože.

Přestože jsou elektrické sekačky primárně určeny na menší pozemky, lze i zde narazit na varianty s pojezdem, tedy samochodné stroje, které mají vlastní pohon a které není třeba tlačit. Stále sice platí jisté omezení dané nutností přívodu elektrické energie, nicméně s takovouto sekačkou je možné pohodlně pracovat i ve složitějším terénu. Trendy posledních let ukazují, že se výrobci nesnaží odlišit „pouze“ technickými parametry, ale také designem a ergonomií. Pryč jsou doby, kdy „elektriky“ vypadaly jedna jako druhá. Dnes už prostě lze vybrat konkrétní sekačku i podle vzhledu nebo jednoduše podle toho, zda dobře padne do ruky.

Rotační sekačky poháněné benzinovým motorem využijete na středních až velkých plochách, přičemž je nasnadě, že pro dosažení maximálního pohodlí při práci budete volit opět modely s pojezdem. Ve výbavě těchto strojů by neměl chybět variátor nebo vícerychlostní automatická převodovka, jež umožňuje změnu rychlosti jízdy, a výkonný motor, kterému nevadí ani všelijaké výmoly nebo kopce, ale ani tráva vlhká od ranní rosy nebo deště. Co se pohonných jednotek týče, špičku představují agregáty Briggs & Stratton, Honda a GGP, jež se vyznačují snadným a spolehlivým startováním a mimořádnou životností. Nejvyspělejší modely disponují systémem 4v1 – tzn. zvládnou sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy.

Výrobci se při vývoji sekaček orientují především na budoucí majitele, kteří budou se stroji pracovat – objemné sběrné koše umožňují sekat bez zbytečně častého přerušování kvůli vysypávání trávy, ergonomické spínače motoru a pojezdu dobře padnou do ruky, díky speciálním materiálům nikde nedřou, netlačí a výška sečení je nastavitelná centrálně, nikoli u každého kola zvlášť. Jako jeden z vrcholů této snahy výrobců může být chápán model MTF 5320 PD ES, jenž lze nastartovat pomocí klíčku jako v automobilu. Elektrický startér je v těsné blízkosti madel, takže ani není nutné se k nastartování shýbat. Kromě toho disponuje sekačka systémem Ready Start, který umožňuje spuštění stroje bez nutnosti nástřiku paliva a bez využití sytiče.

Robotické sekačky

V posledních letech k nám ale přichází trend, který nemá v oblasti komfortu pro uživatele srovnání. V kvalitě sečení ostatně také ne. Robotické sekačky. Ještě nedávno vzdálená budoucnost, dnes stále běžnější součást našich zahrad.

Jde o zcela samostatné stroje, které vás ke své práci nepotřebují – samy se dokážou schovat před deštěm a samy opět vyjedou, když déšť ustane, samy se nabíjí a samy se vyhýbají jakýmkoli situacím, které by mohly znamenat kolizi nebo poškození.

Pro ty, kteří nejlépe rozumí řeči čísel, by mohla znít charakteristika „robotů“ takto: 0 hodin strávených sekáním, 0 litrů travního odpadu, 0 litrů provozních kapalin, 0 starostí. A k tomu přidejte ještě perfektní výsledky při sečení. Vzhledem k tomu, že sekačka pracuje v podstatě nepřetržitě, je trávník hustší, svěžejší a celkově vitálnější. Miniaturní kousíčky posečených stébel trávy se totiž rozkládají v zemi a efektivněji působí jako přirozené hnojivo.

Zásadním kritériem při výběru robotické sekačky jsou nože a typ baterie, která sekačku pohání. Nejlepším řešením jsou stroje s lithiovými bateriemi, které umožňují dobu práce až 3 hod, přičemž doba nabíjení může činit jen cca 1,5 hod. U ostatních akumulátorů je doba sečení podstatně kratší a nabíjení naopak delší. S baterií souvisí i žací ústrojí. Lithiové akumulátory zvládnou držet natolik vysoké otáčky, že mohou být k sečení použity standardní nože z oceli. Ty mají dlouhou životnost a není třeba je po sezoně, či dokonce v jejím průběhu měnit.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%