První jarní kroky pro krásný trávník

První jarní kroky pro krásný trávník

24. 4. 2013

Končí zima a každý se již vidí na své zahradě, kde nejenom pracuje, ale stále častěji i odpočívá. Jak ale dostat trávník co nejrychleji do kondice? Základní pravidlem je vertikutace a aplikace kvalitního osiva a hnojiva.

Obecně patří vertikutace patří společně se sekáním mezi  nejdůležitější úkony při údržbě trávníku a měla by se provádět aspoň dvakrát do roka. Důležitá je hlavně jarní obnova, díky ní pak trávník po náročné zimě rychleji regeneruje. Co je to vertikutace?  Je to proces, který zbavuje trávník všeho, co do něj nepatří. Tedy plevele, mechy a zbytky trávy, které dohromady tvoří travní plsť, která zelenou plochu ucpává. Do půdy tak přestávají pronikat živiny a vláha a trávník pomalu začíná usychat. Oživit jej pak dokáže jen vertikutátor, který bychom na zahradě měli použít po prvním sečení trávy na zahradě.

Jaký pořídit vertikutátor?

Vertikutátor je stroj, který bychom mohli vizuálně přirovnat k sekačce na trávu. Rozdíl je však v umístění nožů na hřídeli stroje. U vertikutátoru mají nože a pružiny svislou polohu, a proto lehce a šetrně nařezávají travní drny a čistí zahlcený trávník od již zmíněné travní plsti. Ale pozor lidé často vertikutují dle pravidla - čím hlouběji, tím lépe. Jenže tak to není. Hloubka nastavení vertikutace je vskutku tím nejchoulostivějším a nejdůležitějším parametrem pro dobře provedenou vertikutaci. Ideální hloubka vertikutace je  2 - 4 mm. Při hlubším nastavení se z vertikutátoru stane kultivátor,“ říká Tomáš Boukal z Mountfieldu.

Hlavním měřítkem při nákupu vertikutátoru by měla být velikost plochy, kterou chcete vertikutovat. Vybírat můžete z elektrických nebo benzínových vertikutátorů. Pokud máte menší trávník a v dosahu máte trávníku elektrickou zásuvku. Pokud chcete vertikutovat bez omezení, zaměřte se při výběru na benzínové vertikutátory.

Osivo musí rychle klíčit

Po vertikutaci mohou vzniknout holá místa, která je třeba dosít. Ten je ideální provést kvalitním osivem, které má schopnost rychle klíčit. A to proto, aby se nová semena co nejrychleji zapojila do stávajícího trávníku. Skvělé jsou prémiové travní směsi od známých německých značek WOLF-Garten a EUROGREEN. Pro podporu růstu je dobré na trávník aplikovat travní hnojivo, a to například z řady HORTUS od známé české firmy Rašelina Soběslav. To dodá trávníku potřebné živiny. Na jaře by se mělo hnojit hnojivem s vyšším obsahem dusíku, protože právě dusík pomáhá trávě rychleji růst a zazelenat se.

Pokud vše uděláte správně, tak do 14 dní až maximálně tří týdnů je trávník krásně zelený a připravený na hlavní vegetační období.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.