„Chci vojensky rozbít 
Československo!“

„Chci vojensky rozbít
Československo!“

20. 4. 2013

Rodil se tajně od roku 1937 a měl krycí název Fall Grün (Případ zelená). Zdánlivě nevinné jméno zastřešovalo operační plán na rozdrcení Československa. Ten se začal přesněji rýsovat před čtvrt stoletím, 21. dubna 1938 na schůzce německého vůdce Adolfa Hitlera s vrchním velitelem Wehrmachtu Wilhelmem Keitelem. „Je mým nezměnitelným rozhodnutím v blízké budoucnosti vojensky rozbít Československo,“ uvedl Hitler před 75 lety.

Finální verze plánu nakonec předpokládala nasazení pěti armád o celkové síle 39 divizí, přičemž hlavní úder měly vést souběžně 10. armáda generála Waltera von Reichenaua (ze západu směrem na Plzeň a Prahu) a 12. armáda generála Wilhelma von Leeba (z jihozápadu přes České Budějovice dvěma směry na Tábor a Jihlavu).

V poslední verzi byl útok naplánován na 28. října 1938, ale Francie a Spojené království se snažily vypuknutí války za každou cenu zabránit, a tak sjednaly s Německem Mnichovskou dohodu uzavřenou 29. září 1938. Po ní byl Fall Grün úplně zrušen, neboť Německo vlastně dosáhlo svých cílů už v Mnichově.

2. světová válka Hitler
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.