Balet v němž vystoupí
herci, zpěváci i vězni

Balet v němž vystoupí
herci, zpěváci i vězni

7. 3. 2012

Na 22. března 2012 připravil baletní soubor Národního divadla moravskoslezského světovou premiéru multižánrového projektu Padající andělé, který na jevišti Divadla Jiřího Myrona svede dohromady 22 tanečníků, 2 herce, 2 zpěváky a 2 cirkusové umělce. K těmto profesionálům se připojí i 4 vězni, kteří tak na krátkou dobu opustí své cely ve Věznici Heřmanice.

Autorský projekt francouzského choreografa Philippa Talarda Padající andělé je inspirován dílem a osobností Jeana Geneta a je poctou „všem dětem narozeným neznámé matce a neznámému otci, bez domova, dětem, které byly opuštěny nebo odmítnuty společností, těm potulujícím se životem“. Philippe Talard je stejně jako Genet synem matky, která se jej po porodu zřekla.

Choreograf Philippe Talard není v práci s vězni žádným nováčkem, ale v Ostravě to bude poprvé, kdy se mu podařilo získat důvěru ředitele vězení i divadla, a jeho „padající andělé“ budou moci účinkovat přímo na divadelním jevišti, a ne jen v rámci mimořádných představení za branami věznice. Talard mnoho let pečoval o vězně v nejrůznějších věznicích a zkoušel s nimi různé divadelní projekty. Všechny zaznamenaly úspěch a Talardův pokus, i přes počáteční kritiku a pochyby, připravit vězně pomocí jevištního umění na život po odpykání trestu, se mu zdařil. To vše bez incidentů, bez ztráty kontroly. S vězni spolupracoval Philippe Talard poprvé před deseti lety ve Schrassigu (Božská neboli vězeňská slza), o rok později v Marseille (If moře a hřbitov zámku If), rok na to v Římě (Romeo & Julie střílející) a v roce 2009 v Berlíně (Potom se stalo všechno).

Padající andělé jsou tak pátou produkcí Philippa Talarda, ve které svádí dohromady zavedené herce a jevištní umělce s vězni. Tento ambiciózní projekt, iniciovaný šéfem baletu Igorem Vejsadou, vznikl speciálně pro Národní divadlo moravskoslezské s velkou podporou Věznice Heřmanice, je poctou již zmiňovanému Jeanu Genetovi, jenž patří k nejvíce oceňovaným spisovatelům, básníkům a dramatikům Francie, a pro francouzského choreografa je velkou celoživotní inspirací. „Genetova slova mě dojímají a zřejmě nejlépe odrážejí pocity vězňů. Jsou temná, bolestná, mluví o izolaci a odnětí svobody,“ vysvětluje Talard a dodává: „Každý z nás se může dostat do vězení. Stačí jedna nepozorná sekunda v autě a jste jedním z nich. Člověkem v pasti, na dně společnosti.“

„Padající andělé jsou ale výjimečným projektem pro všechny umělce, kteří se na něm podílejí. Každou ve vězení nastudovanou zkoušku Philippe natáčí. S video materiálem přijede do divadla, kde se setká s profesionálním ansámblem. Společně shlédnou videa a přizpůsobí taneční kroky výkonům vězňů a celkové koncepci. Není totiž možné svést na zkoušky všechny účinkující dohromady,“ komentuje přípravy inscenace šéf baletu Národního divadla moravskoslezského Igor Vejsada. A jak tuto spolupráci vnímají sami umělci? „To téma nás všechny někam posunuje. Je to obrovská výzva pro nás, ale také pro publikum,“ dodává ostravská operní diva Eva Dřízgová-Jirušová, která je jedním z hlavních aktérů odvážné multižánrové inscenace. Umělecký tým dále tvoří kromě tanečníků Olgy Borisové-Pračikové, Barbory Kaufmannové, Lucie Skálové, Rodiona Zelenkova, Jana Krejčíře, Vladimíra Vašků a dalších členů baletu Národního divadla moravskoslezského, také herci Pavlína Kafková, Petr Sýkora, cirkusoví artisté z Cirkusu trochu jinak Lucie Kurnická a Radim Eliáš a odsouzení z Věznice Heřmanice Petr Daniel, Ivan Plachetka, Milan Vašek a Tibor Rajs.

 

Premiéra 22. března 2012 v 16 hodin v Divadle Jiřího Myrona

Veřejná otevřená baletní zkouška 13. března 2012 v 10.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.