Téměř pětina seniorů trpí
depresí a poruchou paměti

Téměř pětina seniorů trpí
depresí a poruchou paměti

17. 4. 2013

Bezmála pětina seniorů nad 70 let trpí podle sedmiletého výzkumu brněnských lékařů depresemi a poruchami paměti. Kvůli těmto poruchám mohou mít starší lidé problém s braním léků i s celkovou kvalitou života. Odborníci z České gerontologické a geriatrické společnosti proto požadují, aby byly zavedeny testy na včasný záchyt depresí jako součást prohlídek pro všechny lidi starší 65 let.

Závažné poruchy paměti odborníci zjistili u 11 procent ze 161 sledovaných, deprese u 18 procent seniorů. Lékaři v rámci výzkumu pravidelně vyšetřovali soběstačnost, paměť a celkový zdravotní stav. "U starších lidí má deprese dlouhodobější průběh, často nebývá včas odhalena a projevuje se tělesnými obtížemi. Senioři si pak stěžují na subjektivní obtíže, jejichž příčinou je neuspokojivý psychický stav," uvedla přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Hana Matějovská Kubešová.

Lékaři se seniorů například ptali, zda mají přehled o lécích, které užívají. Podle průzkumu bere senior průměrně osm až devět druhů léků. "Jen 13 procent lidí přesně vědělo, jaké léky užívají a k čemu slouží," podotkla přednostka. Chyby v braní léků přitom mohou způsobit zhoršení zdravotního stavu. Podle Matějovské Kubešové působují až 28 procent hospitalizací seniorů. Projevy poruchy paměti a deprese je proto nutné zachytit včas. To pomůže je lépe léčit a oddálí pozdní stadia, ve kterých je člověk nemohoucí.

Seniorů bude v západní populaci neustále přibývat. Podle odhadů má být v roce 2050 každý třetí člověk starší 65 let. "Je to dáno tím, že se rodí méně dětí a přitom se prodlužuje věk lidí," řekla lékařka. Zdravotní stav ve stáří lze přitom podle ní ovlivnit kvalitou celého života. Je potřeba dbát na dostatečný pohyb, omezení přísunu tuku a dostatek vitaminu D ze sluníčka.

deprese paměť psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.