Za obtížemi bez příčiny může
stát porucha zvaná disociace

Za obtížemi bez příčiny může
stát porucha zvaná disociace

9. 4. 2013

Za neovladatelným třesem rukou, náhlou slepotou, bolestmi nebo křečemi, které připomínají epileptický záchvat, může být takzvaná disociace, v minulosti též známá jako hysterie. Povědomí o ní rozšířil zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud. Psychicky se může projevit také výpadky paměti, pocity odcizení a halucinacemi.

„Projevy disociace jsou různé a často velice dramatické. Lékaři se jim snaží na kloub přijít již staletí a stále, jako by ze své povahy, unikají projevy nemoci celkovému pochopení,“ připustil lékař Psychiatrického centra Praha a místopředseda Neuropsychiatrického fóra Michal Raszka.

Pacienti s disociativními příznaky se často objeví v neurologické ambulanci poté, co lékaři nenašli žádnou tělesnou příčinu jejich obtíží. Také neurologové nenajdou žádné známky postižení nervové soustavy, kterými by se daly dramatické projevy vysvětlit.

Pomoci pacientům s těmito příznaky je podle předsedy fóra Ondřeje Fialy z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice obtížné, proto je nutná spolupráce mezi neurology, psychiatry a psychology. „Je to důležité právě kvůli zlepšení péče o pacienty. Problematiku onemocnění mozku nazírají jednotlivé obory z různých pohledů, propojení těchto pohledů je velice žádoucí pro hlubší porozumění příčinám i léčbě nemocí,“ řekl Fiala. Podle něj jde i o mezilidské vztahy. Pacienti často obcházejí různé lékaře, a pokud se osobně znají, návaznost péče i její kvalita jsou vyšší.

Sympoziem o této "nemoci bez příčiny" začne 18. dubna v prostorách pražské městské knihovny III. ročník mezinárodní konference Neuropsychiatrického fóra. Přednášet na něm budou odborníci z Česka i ze zahraničí.

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%