Bilancování Kamily Moučkové: 
„Ve svém životě mám čisto!“

Bilancování Kamily Moučkové:
„Ve svém životě mám čisto!“

8. 4. 2013

Jako na houpačce, nahoře i úplně dole, takový život měla legendární moderátorka Kamila Moučková, která právě slaví významné životní jubileum. Vystudovala herectví, byla hlasatelkou v rozhlase a od počátků televize třináct let i hlasatelkou a první dámou televizních zpráv.

Od kamery k mytí podlah

Ty se začaly vysílat v lednu 1957. „Já tehdy půl roku pendlovala mezi rozhlasem a televizí. Ta práce nebyla tak jednoduchá jako dnes, v televizi jsem si nemohla třeba celých pětadvacet minut ani odkašlat, protože i šoty, které šly ze studia, jsem komentovala živě,“ vzpomíná Moučková. Za normalizace ji z televize vyhodili. Dvacet let pak myla podlahy, vařila kafe v divadelním klubu, lepila pytlíky, prodávala a také jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. 

Zmizela z obrazovky, ale lidé nezapomněli její zastřený hlas, aktivitu za Pražského jara, ani odvahu, s jakou odhlásila v televizi 21. srpna 1968 počátek okupace Československa spojeneckými armádami. Podílela se také na ilegálním protiokupačním vysílání televize a rozhlasu.

Zaslouženě ve Dvoraně slávy

Po listopadu 1989 se vrátila k politice i k milované zpravodajské profesi. Jako radní oddala na pražské Staroměstské radnici desítky párů a na rozhlasových vlnách působila řadu let coby zprávařka v pražské Svobodné Evropě. V televizi se divákům připomněla moderováním pořadu pro seniory Barvy života. 

V roce 1996 neúspěšně kandidovala jako nestraník za ODA do Senátu v mosteckém volebním obvodu. Téhož roku vydala svůj životopis pod názvem Říkali jí lvice. Před pěti lety byla uvedena do Dvorany slávy TýTý

Za otce se strašně styděla

Když se zamýšlí nad svými novinářskými začátky, přiznává, že jí zprvu imponoval její otec, novinář a později politik Vilém Nový: „Můj tatínek byl původně žurnalista, než se stal vysokým komunistickým pohlavárem. Škoda, ve své původní profesi byl prý velmi dobrý.“

Na jaře 1968 se Moučková s otcem názorově i lidsky zcela rozešla. „Zrálo to už delší dobu. Ale pak, po jeho narozeninách, kdy jsme se strašně pohádali, to vygradovalo. Dostala jsem od něj pár facek a od té doby jsme se nestýkali. Hrozné bylo, když v roce 1969 veřejně prohlásil, že se Jan Palach upálil studeným ohněm. Strašně jsem se za něj styděla...“ Až nedávno se bývalá populární a lidmi uctívaná hlasatelka dozvěděla, že její otec byl i přímo řízen sovětskou tajnou službou KGB.

Ohlédnutí za uplynulými 85 lety

Kamila Moučková se narodila před 85. lety, 8. dubna 1928, a svůj vysoký věk si moc nepřipouští. „Asi to bude znít divně, ale já si opravdu nepřipadám, že jsem stejně stará jako ti staříci, které potkávám v domovech důchodců. Vždy jim říkám, že nemají jenom krmit holuby a čekat na smrt,“ říká bývalá moderátorka a při bilancování uplynulých let spokojeně dodává: „Když se ohlédnu za svým životem, tak tam mám čisto. Nikoho jsem vědomě nepodvedla a ani nikomu neublížila. Věřte mi, že je to báječný pocit.“

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.