Do honosného bytu se papež 
zatím stěhovat nebude

Do honosného bytu se papež
zatím stěhovat nebude

27. 3. 2013

Papež František se rozhodl vyměnit velký papežský byt v nejvyšším patře Apoštolského paláce ve Vatikánu za skromný dvoupokojový příbytek. Tímto krokem nejvyšší představitel římskokatolické církve porušil více než sto let starou tradici. Papež si prý chce vyzkoušet prostý způsob života ve společném domě s dalšími kněžími.

Rozhodnutí nebydlet v honosných prostorách paláce potvrdilo skromnost nově zvoleného papeže. Už jako buenosaireský arcibiskup se totiž odmítal přestěhovat do biskupského paláce. Kromě toho, že dává přednost skromnějšímu ubytování, je o něm také známo, že si nezřídka sám vaří.

Od nástupu papeže Pia X. na začátku 20. století každý nejvyšší pontifik obýval honosný byt v Apoštolském paláci s více než deseti místnostmi, s prostorami pro personál, s terasou a s výhledem na Řím. Od svého zvolení papežem ale František žije v prostém dvoupokojovém apartmá ve vatikánském penzionu svaté Marty. To je rezidence hotelového typu, kterou nechal papež Jan Pavel II. upravit vedle baziliky svatého Petra.

Podle vatikánského mluvčího Federika Lombardiho chce nynější hlava katolické církve u svaté Marty setrvat. „Dnes ráno dal kolegům kardinálům vědět, že tam s nimi po určitou dobu zůstane,“ uvedl Lombardi. Zda to bude na dlouho, ale nedokázal říct.

papež
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.