Psycholog: Vitaminy jarní únavu
nezaženou, vyplatí se odpočívat

Psycholog: Vitaminy jarní únavu
nezaženou, vyplatí se odpočívat

3. 3. 2012

S odchodem zimy se řada lidí potýká s jarní únavou, pomáhat si ale vitaminy nebo nárazovým dlouhým spánkem nikam nevede. „Nejlepším lékem na jarní únavu je zvolnění životního rytmu již v zimě,“ tvrdí klinický psycholog z pražské Psychoterapie Anděl Jan Kulhánek.

Člověk totiž v moderní době přestal respektovat přirozené přírodní cykly a platí za to mimo jiné i vyčerpáním organismu po zimě.

„Současný životní styl velí lidem jet stále na doraz a s plným nasazením. A to bez ohledu na roční období nebo denní dobu. Přitom podíváme-li se na přírodní cykly, zjistíme, že zima je obdobím zvolnění a odpočinku, kdy příroda čerpá síly do nového koloběhu,“ řekl Kulhánek.

Jarní únavu by tak nespojoval přímo s nástupem nového ročního období, ale spíše s odchodem toho starého. „Rozhodující pro to, že se začneme cítit unaveně, není datum v kalendáři, ale spíš to, kdy začnou změny počasí – tedy zvýší se teploty a odejde zima. To může být stejně dobře v únoru jako v březnu,“ vysvětlil psycholog. V zimě se také mění délka slunečního svitu a často i naše strava, která začíná být chudší na vitamíny i další látky.

Pro řadu lidí je jaro i spouštěčem depresí a také v tomto období stoupá počet sebevražd. „Pro lidi s psychickými potížemi může totiž přechod ze zimy na jaro být tou poslední kapkou, kdy se děje celá řada změn a oni nejsou schopni se s nimi vyrovnat,“ uvedl Kulhánek.

S jarním vyčerpáním se podle něj více potýkají lidé vnímavější ke změnám počasí a tlaku, tedy takzvaní meteosenzitivní jedinci. „Je to do značné míry dáno geneticky. Pokud víme, že cítíme každou změnu tlaku, pak jsme náchylnější i k jarní únavě,“ podotkl psycholog.

Terapie je podle něj velmi jednoduchá. „Je potřeba na svou jarní únavu pamatovat už v zimě. Pomůže i taková drobnost, jako je hodina spánku denně navíc. Také bychom se neměli přepínat a nesnažit se fungovat na maximum. Pokud chce člověk rychle získat síly, je vhodné odjet někam za sluníčkem,“ uzavřel Kulhánek.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.