Když hraje Vilma Cibulková, 
létají jiskry vysokého napětí

Když hraje Vilma Cibulková,
létají jiskry vysokého napětí

26. 3. 2013

Patří k nejvýraznějším českým herečkám posledních let. Její herecké umění, půvabnou tvář a občas také okouzlující tělo mohli obdivovat filmoví diváci například v Pupendu režiséra Jana Hřebejka. Vilma Cibulková je také nepřehlédnutelnou osobností na jevišti – prošla Národním divadlem, Divadlem pod Palmovkou, úspěch měly její inscenace v Ungeltu. Hraje naplno – říká se, že leckdy z ní až srší jiskry vysokého napětí.

Mejdany i herecké úspěchy

Rodačka z Ostrova nad Ohří, která 26. března slaví padesátiny, vystudovala střední pedagogickou školu v Karlových Varech a poté DAMU v legendárnímu ročníku spolu s Karlem Rodenem, Ivanou Chýlkovou, Jitkou Asterovou nebo Evou Holubovou.

Ke studentskému životu patřily nejen proslulé mejdany, ale i první umělecké úspěchy vycházející z inspirativního prostředí osobnostně silného ročníku. Cibulková se začala objevovat v televizních pohádkách a seriálech, hostovala i v Divadle Na zábradlí a rovněž v Národním divadle.

Vztahy se ženatými muži

Do tohoto období spadají také první nepodařené vztahy se ženatými muži – režisérem Petrem Kracíkem a hercem Karlem Heřmánkem. Jako čerstvá absolventka pražské divadelní fakulty žila s charizmatickým, o čtyři dekády starším a duševně labilním režisérem a hercem Miroslavem Macháčkem. Smrt jednoho z nejvýraznějších českých divadelníků poválečné éry Cibulkovou velmi poznamenala. Ovšem ještě před Macháčkovým skonem se Cibulková provdala, aby unikla problémům, ty se ale kumulovaly.

Následoval její pokus o sebevraždu, odchod z Národního divadla a dvouletá protialkoholní léčba. Počátkem devadesátých let se tak Cibulková přestala vyskytovat jak na jevišti, tak před kamerou. Nakonec ale dokázala alkoholovou závislost přemoci. „Nad chlastem se nedá vyhrát, ale dá se s ním bojovat,“ řekla jednou.

Český lev i divadelní Thálie

Po několika vztazích a nepodařeném prvním manželství, ve kterém se jí narodila dcera Šimona, našla Cibulková na přelomu století partnera v herci Miroslavu Etzlerovi. Slavila i pracovní úspěchy, v roce 2004 si odnesla Českého lva za vedlejší roli v Pupendu, o tři roky později získala divadelní Thálii. Na kontě má i ocenění pro nejlepší dabérku (1999).

Avšak soužití dvou výrazných herců, Cibulkové a Etzlera, kteří tvořili pár i na jevišti, vydrželo jen do loňska. Nyní Cibulková žije s dcerou, která podle informací bulváru bojovala se závislostí na drogách.

 

Z bohaté filmografie
Vilmy Cibulkové
Zuřivý reportér (1987), Čas sluhů (1989), Vyžilý Boudník (1990), Učitel tance (1994), Výchova dívek v Čechách (1996), Báječná léta pod psa (1997), Kuře melancholik (1999), Krajinka (2000), Pupendo (2003), Mazaný Filip (2003), Krev zmizelého (2005), Zastřený hlas (2006), Hodina klavíru (2007), Vlna (2008), Hrobník (2008), Post Berllum (2009), Zemský ráj to napohled (2009), Hranaři (2011).

výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.