Vsadila na práci pro seniory.
A přináší jí úspěch i radost

Vsadila na práci pro seniory.
A přináší jí úspěch i radost

3. 3. 2012

Už sedm let Vlaďka Dohnalová organizuje v Ostravě akce, které si oblíbili především lidé vyššího věku. K pravidelnému Senior klubu v Domě kultury Akord teď přidává další. Na Slezskoostravském hradě bude moderovat Klub 60 plus. V lokální televizi LTV-plus právě teď rozjíždí reportáže a besedy, které by mohly zajímat především dříve narozené diváky. „Mnohé se teď mění, senioři se stávají zajímavou cílovou skupinou. A mně osobně práce s nimi hodně dává,“ vysvětluje.

Mají lidé rádi pořady určené pro seniory? Nevadí některým, že je to tak trochu škatulkování podle hesla: Jsi v penzi, tak máš jít na pořad pro důchodce?

Některým lidem škatulkování vadí. Chápu to, sama jsem se přistihla, že někdy podléhám pokušení rozdělovat lidi podle generací. Nedávno se mě jeden pán ptal, jestli nevím o nějakých počítačových kurzech. Automaticky jsem mu nabídla počítačový kurz pro seniory. A on tak smutně řekl: No jo, pro mě už je kurz pro seniory. Proto se snažím pořady dělat tak, aby se jednalo o příležitost jen tak přijít na zajímavou přednášku, poslechnout si hudbu, podívat se na dokument. Mohou kdykoli přijít, kdykoli odejít. Vybírám témata, o nichž si myslím, že by starší lidi mohly zajímat, ale nejde o uzavřený klub důchodců.

O co mají lidé vyššího věku vlastně zájem? Co je vytáhne ven, do společnosti?

Generace dnešních seniorů byla zvyklá žít skromněji, než nyní žijeme my. Na rozdíl od německých a rakouských penzistů si ti čeští nemohli našetřit na to, aby teď jezdili na dovolené do zahraničí. Naopak se radují z maličkostí. I když třeba nejsou ve zdravotním stavu, který by jim dovolil cestovat, neznamená to, že je cestování nezajímá. Rádi se dívají na dokumenty ze zajímavých oblastí, rádi si povídají s lidmi, kteří na nějakém exotickém místě byli. Mají rádi zážitkové akce. Například besedy s lidmi, kteří jim konkrétně předvedou, jak se něco dělá. Například je naučí cvičení na podporu paměti nebo jak správně pěstovat balkonové květiny či bonsaje.

Co ještě má úspěch?

Programy, při kterých se senioři mohou setkat s umělci a známými osobnostmi své věkové kategorie, na jejichž vystoupení chodili jako mladí. Vystupuje nám tady například úžasná country kapela složená ze sedmdesátníků. Dělali jsme i úspěšné setkání plné vzpomínek. Požádala jsem seniory, aby přinesli věci starší padesáti let. Seděli jsme nad starými fotkami, deskami, krásnými rukavičkami, kabelkami. Povídali jsme si a pak pouštěli dokument o tom, jak kdysi Ostrava vypadala. Také se snažím zjišťovat seniorům konkrétní praktické rady a informace, vždy si sami mohou říct, co by je zajímalo. Například, jak vyřídit vdovský důchod a podobně.

Jak se shánějí finance na projekty pro seniory?

Těžce. Můžeme si dovolit pořádat naše akce zdarma, protože nám na ně přispívá městský obvod Ostrava-Jih a město Ostrava. Ale nestalo se mi, že by nějaká velká firma dala dar na něco, co se týká starých lidí. Ty raději věnují peníze nemocným či opuštěným dětem, tam zřejmě cítí naději. V tomto směru se musí ještě hodně změnit. Rodinná soudržnost mezi generacemi je v této zemi zdevastovaná, není zvykem si tady starších lidí vážit. Měli jsme na besedě Vietnamce a korejské ženy. Povídali jsme si o tom, jak se různé země liší v chování ke starým lidem. U těchto národů je běžné, že si starších lidí váží, že se o ně starají. Myslím, že málokterá země je na tom v tomto směru tak špatně jako my. K lepšímu se mění to, že se senioři stávají zajímavou cílovou skupinou pro obchodníky. Například pro cestovní kanceláře, pro výrobce a prodejce zdravé výživy a podobně.

Čím to je, že se zaměřujete na akce pro starší diváky? Co vás na tom baví?

Pro mě je práce pro seniory přímo dar. Docela brzy jsem přišla o rodiče a tak mám pocit, že mi lidé, kteří chodí na naše pořady, tak trochu nahrazují rodinu, babičku, dědečka. Píší mi hezké dopisy, často mě zastavují na ulici. Čím jsem starší, tím více jim rozumím.  Možná cítí, že můj zájem o ně není jen pracovní a moje pořady jsou pro ně důvěryhodnější, než kdyby je dělala třeba nějaká dvacetiletá holka. Stárnutí populace je nezadržitelný proces. Týká se nás všech a tvářit se, že tady starší lidé nejsou, je nesmysl.

kultura zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%