Hvězdou Thálie se stala
herečka Jana Hlaváčová

Hvězdou Thálie se stala
herečka Jana Hlaváčová

24. 3. 2013

V Národním divadle v Praze byly předány prestižní Ceny Thálie za rok 2012. Prezidium Herecké asociace je udělovalo už podvacáté, předávaly se ceny i za celoživotní mistrovství v činohře, opeře, baletu a nově také v oborech operetně-muzikálovém a loutkářském. A středem pozornosti byla skvělá herečka Jana Hlaváčová.

Ovace pro Janu Hlaváčovou

Obrovský potlesk si vysloužila především někdejší členka Národního divadla Jana Hlaváčová, která 26. března oslaví pětasedmdesátiny. Na závěr večera totiž převzala prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Jednu Thálii už doma má, v roce 1997 ji získala za ztvárnění role Agnes v inscenaci Albeeho hry Křehká rovnováha v Divadle na Vinohradech.

Jana Hlaváčová poprvé stála před kamerou jako krásná a tajemná Mefistofela v komedii Kam čert nemůže ještě za studií na DAMU. Záhy se začala objevovat v televizi, kde, stejně jako na jevišti, ztvárnila desítky postav. A ještě před třemi lety, kromě vystupování v divadle, točila seriál Dokonalý svět. Loni však musela kvůli nemoci s hraním skončit, stále však učí na Divadelní fakultě. Dnes má tato jedna z nejvýznamnější českých hereček poválečné éry jen malou roli v Divadle na Vinohradech v představení To byla moje písnička. 

Stále elegantní Karel Fiala

Aplaus zaplněného Národního divadla si užil i představitel populárního Limonádového Joea v legendárním stejnojmenném filmu Oldřicha Lipského z roku 1964 Karel Fiala, který převzal Cenu Thálie za celoživotní operetní mistrovství. Na jevišti Hudebního divadla Karlín, kam ho angažoval Oldřich Nový, působil 38 sezon.

Limonádového Joea však Fiala v divadle nikdy nehrál, když se pak tato inscenace mnohem později uváděla v Divadle ABC a také na karlínské scéně, vystupoval v ní v roli starého Kolaloka. Stále elegantní muž letos oslaví osmaosmdesátiny; věk mu však nebrání, aby si kondici udržoval sportem a volné chvíle trávil na tenisovém kurtu.

Nejstarší laureáti, rodáci z Plzně

Pro zvláštní Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla si k překvapení diváků přišli Spejbl s Hurvínkem. Stali se tak nejstaršími laureáty těchto cen, prvnímu je totiž už třiadevadesát, druhý je o pouhých šest roků mladší. Plzeňští rodáci, jejichž divadlo v roce 1930 bylo vůbec prvním profesionálním loutkovým divadlem na domácí scéně, působí v Praze od roku 1945. Jejich zahraniční renomé by jim záviděl i leckterý živý kolega, neboť v režii svých mluvčích Heleny Štáchové a Martina Kláska hostovali v jedenatřiceti zemích čtyř kontinentů, kde promluvili 22 jazyky. Zdatně jim v tom sekundovala Mánička i její bábinka Kateřina.

Spejbl a Hurvínek dostali speciální zmenšené verze skleněných plastik Thálie. Poděkovali všem členům divadla, věrným divákům, ale také Josefu Skupovi, který je kdysi přivedl na svět.

Ostrava měla sedm nominací

Nejvíce nominací za interpretační výkony měli tentokrát umělci z Národního divadla moravskoslezského z Ostravy, kteří byli nominováni sedmkrát. Brněnské scény měly pět a plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla dvě nominace. Praha nasbírala devět nominací, dvě z nich díky výkonům na jevišti Státní opery (SOP) Národního divadla. Česká první scéna, která už loni fungovala ve svazku se SOP, měla jednu nominaci. Další získaly společnost Masopust, divadla Ungelt a Dejvické, už neexistující Pražské komorní divadlo, Hamlet Production a Divadlo na Vinohradech.

 

Přehled Cen Thálie
udělených za rok 2012

ČINOHRA

Ženský výkon: Gabriela Míčová (role Romi ve hře Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt, Pražské komorní divadlo – Divadlo Komedie)
Mužský výkon: Richard Krajčo (role Dennyho ve hře Keitha Huffa Deštivé dny, Divadlo Ungelt, Praha)

OPERA

Ženský výkon: Jana Šrejma Kačírková (role Julie v opeře Charlese Gounoda Romeo a Julie, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Mužský výkon: Aleš Briscein (role Romea v opeře Charlese Gounoda Romeo a Julie, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

OPERETA, MUZIKÁL A JINÝ HUDEBNĚ DRAMATICKÝ ŽÁNR

Ženský výkon: Hana Holišová (role Jany v muzikálu Dennise Martina Papežka, Městské divadlo Brno)
Mužský výkon: Jan Kříž (role Dannyho Zukoa v muzikálu Jima Jacobse a Warrena Caseyho Pomáda, Hamlet production v Divadle Kalich, Praha)

BALET A PANTOMIMA A JINÝ TANEČNĚ DRAMATICKÝ ŽÁNR

Ženský výkon: Lucie Skálová (role Sakury, ženy Shidovy v představení Poslední samuraj, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Mužský výkon: Robert Skujenieks (role Jima Morrisona v představení The Beatles – The Doors, Severočeské divadlo opery a baletu, Ústí nad Labem)

CENY ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO

Karel Fiala (opereta, muzikál)
Jana Hlaváčová (činohra)
Jiřina Knížková (balet)
Josef Krofta (loutkové divadlo)
Spejbl a Hurvínek (loutkové divadlo)
Helena Tattermuschová (opera)

ZVLÁŠTNÍ CENA KOLEGIA PRO UDĚLOVÁNÍ CEN THÁLIE

Arnošt Moulík (opereta, muzikál)

CENA PREZIDIA HERECKÉ ASOCIACE PRO UMĚLCE DO 33 LET V OBORU ČINOHRA

Matouš Ruml (Městské divadlo Mladá Boleslav)

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.